Pratite nas

Fudbal

Jovana Leposavić: Želja da se vratim na gol pomogla mi je da pobedim bolest

Jovana Leposavić žfk crvena zvezda

Imala je samo 14 godina, čuvala je mrežu fudbalskog kluba Crvena zvezda, želela je da život posveti sportu, a onda je saznala da ima maligni tumor male karlice.

Jovana Leposavić (20) se u najtežem trenutku u životu postavila kao zrela devojka, iako je bila još dete. Odlučila je da se bori i uspela je da pobedi tešku bolest! Želja da se opet vrati među stative bila je presudna.

Kada si počela da se interesuješ za fudbal?

“Fudbal mi je postao zanimljiv kad sam imala samo pet godina. Tada sam počela sa drugarima da igram u naselju. Naravno, dečaci su sve nas devojčice zezali da smo muškarače kada smo želele da igramo bilo koji sport. I mene su zezali zato što sam igrala fudbal. Bilo je i onih koji su nas podržavali i pričali da bi mogle da počnemo da treniramo negde.

I ti si ipak poslušala ove druge i počela si da treniraš fudbal. Postala si golman fudbalskog kluba Crvena zvezda. Kako si dospela na “Marakanu”?

“Došla na jedan probni trening da vide kakav sam golman i tako je počela moja priča u crveno-belom dresu”

Bila si tinejdžerka puna života i planova kada si saznala da si teško bolesna. Kakva je bila prva reakcija?

“Da, kao devojčica od 14 godina suočila sam se sa opasnom dijagnozom ( juingovim sarkomom) male karlice. Kada se osvrnem na celu tu situaciju setim se svih teških, ali i ohrabrujućih momenata. Setim se svega što sam prošla: od mučnih hemio terapija i zračne terapije, pa do činjenice da su mi lekari rekli da moram da se oprostim od fudbala“.

Vaterpolistkinja na porođaju zbog raka ostala nepokretna: Sanjala sam da prohodam

Ko ti je rekao tu strašnu dijagnozu?

“Vest da sam teško bolesna su mi saopštili moji roditelji, nikada nisu krili od mene da imam karcinom.”

Kako si se nosila sa tom činjenicom?

“Pa kao devojčici od 14 godina prvo sam pomislila sve najgore, ali snaga volje, želje i ljubavi prema porodici i fudbalu je odigrala najbitniju ulogu u mojoj borbi. Sportski duh je tu bio presudan.”

Da li je bilo teški psiholoških momenata?

“Naravno. Imala sam i kriznih situacija u kojima sam htela da odustanem, ali u tim momentima sam shvatala da me čeka gol i sve ono što volim, a to je fudbal.”

Ko ti je u tom periodu pružio najveću podršku?

“Uz mene su bili moja pokojna majka, koja je svo vreme mog lečenja provela sa mnom u bolnici, kao i moja cela porodica. Ali nikada neću zaboraviti koliku su mi podršku pružili ljudi koji čine moju drugu porodicu: SD Crvena zvezda, FK Crvena zvezda, devojke i pojedini treneri iz ŽFK Crvene zvezde, kao ni pojedinci kao što su Jovana Stojanović , Jovana Damnjanović , Ivana Damnjanović, Predrag Rajković, Mihailo Ristić, Dragan Babić, Nataša Kovačević , Karate klub Nippon…

Kako pamtiš period tvog lečenja?

“Pamtim ga po sklapanju brojnih prijateljstava, svim šalama koje su neki nazivali crnim humorom, ali naravno i po svemu što se dešavalo na odeljenju dečije onkologije.”

Posle svega, vratila si se fudbalu.

“Naravno i veoma sam srećna zbog toga. Moj život ne bi imao smisla bez fudbala i sporta.  Sad Bogu hvala sve ide po planu. Bavim se organizovanjem humanitarnih bazara, utakmica i sličnih akcija za pomoć onima kojima je neophodno. Slobodno vreme koristim za po neki dodatni trening ili fudbal sa društvom iz kraja. Hobi mi je dekupaž. “

Čak si plivala i za časni krst. Šta je u tebi probudilo takvu želju?

“Posle završetka terapija imala sam želju da plivam za časni krst. Taj čin sam posvetila svoj deci koja se leče od karcinoma i onima koji su nas napustili.”

Osnovala si i humanitarno udurženje “Biserno srce”. Čime se bavi to udruženje?

“To mi je bila velika želja i srećna sam što sam u tome uspela. Humanitarno udruženje “Biserno srce” bavi se organizovanjem humanitarnih akcija poput: bazara, penala, utakmica, aukcija… Organizovanjemo i dodelu paketića za praznike, a u budućnosti ćemo praviti i različita druženja i radionice. Imamo dinarski račun na koji svi koji žele mogu da uplate sredstva.”

Koji su tvoji dalji planovi, želje?

“Moja želje za budućnost je, pre svega, da svi budemo zdravi. Volela bih da jednog dana odem da branim za neki strani klub.”

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Fudbal