Pratite nas

Odbojka

Još jedna maksimala Srbije

Nema stajanja za srpske odbojkašice! Pet pobeda su spakovale u kofere na kraju prve faze, a večeras su drugi deo Svetskog prvenstva otvorile u istom stilu. Možda partija nije bila dominantna kao protiv Amerike, ali bila je dovoljno kvalitetna da se utiša hala u Lođu i ostave praznih ruku domaće igračice. Duel Srbije i Poljske bio je ujedno i okršaj dva italijanska stručnjaka Santarelija i Lavarinija, a trijumf je pripao dve godine mlađem strategu na klupi naše reprezentacije – 3:0 (26:24, 25:22, 25:18).

Srpkinje nastavljaju rivale da gledaju sa vrha tabele grupe F sa učinkom 6-0 i 17 osvojenih bodova. Ostale su jedini neporaženi tim i u ovom trenutku može da se kaže da su stigle tačno na pola puta do cilja. Ekipe koje budu igrale za zlato ili bronzu odigraće ukupno 12 utakmica, a naš tim je do danas prešao šest pobedničkih koraka.

Od starta su se odbojkašice Srbije pitale za sve na terenu. Tijana Bošković nije bila u centru pažnje, jer je Bojana Drča iskoristila priliku da dobro razigra i ostale saigračice, a sačuva snagu glavne karike. Sjajno je igrala Jovana Stevanović, pratile su je Sara Lozo i Bianka Buša. Nisu uspevale da pariraju Poljakinje tokom većeg dela prvog čina. Međutim, pri rezultatu 21:15 za Srbiju jedna lagana lopta je pala Sari Lozo u zoni šest, selektor je izveo i taj trenutak kao da je poremetio našu igru. Domaće su topile prednost, stigle do izjednačenja i na kraju učinile završnicu veoma neizvesnom. Važnu loptu je prošla u finišu Tijana, a set je as servisom donela Jovana Stevanović – 26:24.

Videle su Srpkinje da ni sekund opuštanja nije dozvoljen. Za čas stanje na terenu može da se promeni jer u ovoj fazi nema lakih protivnika, već će svako pokušati da iskoristi šansu ako mu se ponudi. Ipak, dovoljno su naše reprezentativke iskusne, pa nisu dozvolile da se protivnice razigraju nego su ih brzo vratile u poziciju u kojoj su bile tokom većeg dela prvog seta. Napravile su u ranoj fazi drugog čina visoku prednost, pa je Poljakinjama veoma teško bilo da jure za njima. Posle sjajne dijagonale Sare Lozo bilo je 18:12, odmah zatim je kuvanjem Tijana Bošković donela plus sedam. Popustile su malo tada Santarelijeve izabranice, protivnice su smanjile na tri razlike, poremetile malo planove favoritu, ali je sve dileme otklonila Boškovićeva (25:22).

Nastavile su sve da kontrolišu Bojana Drča i drugarice i u trećem činu. Kad god je bio dobar prijem, mogle su da se organizuju odlične akcije sa naše strane terena. Tijana je udarala iz sve snage, pratila je Bianka – Santareli je pored aut-linije jako stiskao pesnicu i proslavljao dobre poteze. Ništa domaće nisu mogle… Bilo je pitanje samo za koliko će se završiti ovaj obračun. Jovana Stevanović je demostrirala moć u završnici, pa je na njenim krilima ekipa stigla do meč lopte. Prve dve nisu iskorišćene, ali treća jeste za veliko slavlje gošća u Lođu – 25:18.

Najbolji poenter u našem timu bila je Tijana Bošković sa 19 poena, a najbolje je ispratila Jovana Stevanović sa 13. Na drugoj strani su po 15 poena upisale Magdalena Stišjak i Olivija Ružanjski.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Odbojka