Pratite nas

Tenis

Jelena Dokić: Najteže je nama koje su tukli, udarali i pljuvali

Bivša srpska teniserka Jelena Dokić kaže da nikad neće prestati da se bori za bolji status devojčica i žena u sportu, jer je prošla kroz pakao odmalena. Devojci koja je jedno vreme nastupala pod jugoslovenskom zastavom, a do kraja karijere kao reprezentativka Australije dugo je trebalo da otkrije kakve sve traume nosi iz detinjstva.

Razlog tome je zlostavljanje od strane oca Damira.

Dokićevoj su se vratile sve traume iz detinjstva kad je nedavno videla snimak kako na jednom terenu u Beogradu Kinez zlostavlja svoju ćerku teniserku (14).

  • Kao neko ko je to prošao, znam kako sve izgleda. Meni se desilo u Kanadi, kada sam imala 14 godina, i onda me je snimak udaranja kineske devojčice vratio na sve što sam proživela. Bilo mi je muka, a muka mi je i sad kad gledam. Dve-tri noći nisam mogla da spavam. Samo sam razmišljala o toj devojčici, zabrinuta sam za njenu bezbednost i za psihičko stanje, jer će vući traume do kraja života.

Jelena je godinama ćutala o maltretiranju kroz koje je prošla, a onda je 2017. godine objavila knjigu „Nesalomiva“. Od tog trenutka počela je detaljno da opisuje pakao koji je proživela.

  • Brutalno je to što se desilo devojčici sa snimka, ali to je normalan dan za nas koji smo bili zlostavljani, posebno kao deca. Udaranje pesnicama, čupanje ušiju, bacanje na pod, pljuvanje u lice, udaranje nogama. Zamislite šta se tek dešava iza zatvorenih vrata. Još je gore. Drago mi je da je ovo čudovište sa snimka uhapšeno. Uvek sam govorila da ja nisam ni prvi ni poslednji slučaj. Ovo će se uvek nekom dešavati, a nama je da postavimo pitanje šta možemo da uradimo da zaštitimo devojčice koje tako male idu po turnirima – zaključuje Dokićeva.

Pitala sam majku Ljiljanu kako je moguće da je godinama gledala svog muža da joj zlostavlja dete. Pričale smo otvoreno i sada smo u dobrim odnosima, objasnila je Jelena Dokić.

  • Vodila sam teške razgovore sa mamom Ljiljanom. Razgovarale smo o periodu kad sam bila zlostavljana i sada smo u dobrim odnosima. Bila sam na šest nedelja u mestu u kojem sam odrasla u Hrvatskoj. Bilo mi je stvarno prelepo. Ipak, Australija je moj dom od prvog dana kad sam stigla ovde. Sa ocem nemam nikakav kontakt. Vrlo je teško uspostaviti vezu sa nekim ko se ne kaje i ko kaže da bi sve uradio isto – objasnila je Dokićeva.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Tenis