Pratite nas

Košarka

Jelena Bruks: Podići trofej pred našim narodom, ima li šta lepše?

jelena bruks
Foto: Košarkaški savez Srbije

Utisci se još nisu slegli, košarkašice su i dalje u centru pažnje nacije. Zlato osvojeno u Valensiji došlo je nekako neočekivano, pa je samim tim i draže.

Dugo će se pamtiti, a kapitenu Jeleni Bruks će ostati posebno urezano u srcu, jer je pobeda nad Francuskom za titulu bila ujedno njena poslednja u karijeri na evropskim prvenstvima.

Prezadovoljna ću otići u reprezentativnu penziju, to je sigurno“, poručila je Jelena Bruks u razgovoru za Mozzart Sport. „Imala sam tu čast da podignem trofej kao kapiten pred našim narodom na dočeku, pre toga i u Valensiji ispred mojih saigračica. Ima li šta lepše? Stvarno je fenomenalan osećaj, teško je i objasniti. Ne dešavaju se ovakve stvari svaki dan“.

Kao prelomni meč na šampionatu Bruks izdvaja trijumf nad Španijom.

Kada smo pobedile Španiju u četvrtfinalu, znala sam da imamo velike šanse da uzmemo trofej. To je reprezentacija koja nam je dugo bila noćna mora. Znamo da će posle ovakvog prvenstva da se vrate i da će pokušati u Tokiju da poprave stvari. A posebno će se pripremiti za nas, to je sigurno. Ipak, mi imamo trofej u rukama, tako da…“.

Taj pehar neće zadovoljiti naše reprezentativke, koje su uvek gladne pobeda. Medalja sa Olimpijskih igara bila bi ostvarenje još jednog sna za ovu generaciju.

Mislim da će nam sada u Tokiju biti još teže. Mi same sebi ne stvaramo pritisak posle osvajanja Evropskog prvenstva, ali je jasno da će sve ostale ekipe sada na nas da gledaju drugačije. Treba da odemo u Japan sa mnogom većim samopouzdanjem i da svakoj utakmici pristupimo ozbiljno kao što smo to radile u Valensiji“.

Smeje se Jelena i šali zbog dramatičnih završnica koje su Srpkinje odigrale u Valensiji. Bilo je napeto i u prvom kolu protiv Italije, pa u četvrtfinalu sa Španijom, onda i u polufinalu sa Belgijom.

Znam da je u Srbiji bilo srčanih udara i svega, žao mi je zbog toga. Ali, sigurno da nikome nije bilo teže nego nama na terenu. Bitno da smo upisale pobedu, pa kakva god ona bila. To je bio duel koji nas je delio od sigurne medalje i uspele smo da ga dobijemo i uđemo u finale. Ja sam se nervirala što naša igra nije bila onakva kakva treba da bude u tom trenutku. Na tom meču je moj zadatak bio da zaustavim Emu Meseman, bila sam potpuno fokusirana na tu igru u odbrani. Nije uspela da da koš preko mene, a na utakmici pre toga je ubacila 33 poena… Ja joj nisam to dozvolila“.

Ispada da je jedino finale bilo – laganica.

„“.Smejala se Marina i 2015. godine kada smo bila šampionke. Ovo zlato joj verovatno ima poseban značaj, kao i svima nama, jer je napokon pala i Španija. Kada smo slavile u Budimpešti na EP onda smo u završnici zaobišle Crvenu furiju, a izgubile smo od njih u grupnoj fazi. Sada je sve bilo fenomenalno, skor 6-0, posle onako teških priprema

Iako napominje da je pripremni period bio naporan, Jeleni je sve to lakše podnela u odnosu na situaciju u kojoj se našla dve godine ranije. Tada je na pripreme došla samo tri meseca posle porođaja!

Sigurno da mi je 2019. pripremni deo bio mnogo fizički i psihički naporniji. Kako meni sa Mateom, tako i celoj ekipi, jer se prvenstvo igralo kod kuće. Malo opušteniji budeš kada igraš na strani, a kad si domaćin znaš onaj podatak da organizator već dugo nije uspeo da uzme zlato. Mi uvek dajemo sve, ali definitivno je pritisak na domaćem terenu veći nego kad je prvenstvo u inostranstvu“.

Ruku pod ruku sa Sonjom Vasić će napustiti nacionalni tim posle Olimpijskih igara. Za razliku od Jelene koja nastavlja svoju misiju u Šopronu, Sonja stavlja tačku na vrhunsku košarkašku karijeru.

Sećam se kad smo počele sa prvim zajedničkim pripremama još sa 12 ili 13 godina, mislim da smo bile u Požarevcu ili Karatašu. Prvo prvenstvo smo igrale sa 15 godina i onda se okupljale svakog narednog leta. Dugo trajemo… Taj duo je u reprezentaciji baš dugo. Mnogo toga smo doživele zajedno, osvajale medalje, prvenstva. Kada se ona vratila u reprezentaciju počele su medalje da dolaze na seniorskom nivou. Našem sportu će nedostajati takva legenda. Ona je primer kako treba da se igra košarka i kako treba da se uživa na terenu. Nas dve smo definitivno uživale zajedno“, ispričala je Jelena Bruks za Mozzart Sport.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Košarka