Pratite nas

Miks

Jelena Arunović: Zorani je cilj medalja na OI u Parizu

Jelena i Zorana Arunović i Damir Mikec streljaštvo

Trener srpske strelkinje Zorane Arunović, Jelena Arunović, izjavila je da je glavni cilj osvajanje medalje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Zorana Arunović je trijumfom na Svetskom kupu u Južnoj Koreji u pojedinačnoj konkurenciji i miksu u disciplini vazdušni pištolj stigla je do jubilarne 50. medalje na velikim takmičenjima u bogatoj karijeri.

Ovaj uspeh je još veći, jer je ostvaren u Aziji. Verujte mi, tamo ne može svako da pobedi, jer na azijskom kontinentu je došlo do velike ekspanzije kvaliteta kada je streljaštvo u pitanju. Treneri u azijskim zemljama primenili su drugačiju trenažnu tehnologiju koja im je dala nagli skok rezultata. Situacija je takva da oni ne idu po svim takmičenjima i iz nekog razloga ne dolaze u Evropu, i zato kada dođeš u neku azijsku zemlju na takmičenje i pobediš ih na njihovom terenu, to je zaista rezultat vredan pažnje„, rekla je Jelena Arunović za Tanjug.

Ona je naglasila da je posebno raduje činjenica da Zorana Arunović ove godine u kontinuitetu osvaja odličja.

„Impresivna je bila u kvalifikacijama, ostvarivši najbolji rezultat još od decembra 2018. godine. U finalu je pucala izvanredno, vodila je sa čak 12:0 i finalni meč je rešila ruitnski u svoju korist sa 16:4. Ono što je bila otežavajuća okolnost u celoj situaciji u Čang Vonu je činjenica da su se kvalifikacije u miksu pucale samo tri sata nakon pojedinačnog finala. Trebalo je smiriti se i sabrati se posle velikog uspeha. Bilo je jako teško. Zorana i Damir Mikec su veliki profesionalci, ali nisu mašine. Ipak, bili su na visini zadatka pa su u finalu zasluženo stigli do zlata„.

Na pitanje šta je tajna uspeha Zorane Arunović na velikoj sceni više od decenije, sestre Jelena kaže:

Zorana je uspešna pre svega što je predisponirana za ovaj sport, ali i zato što je veoma dobro utrenirana i to u dužem vremenskom periodu. Govorimo o sporitsti koji je na visokom nivou utreniranosti u desetogodišnjem ciklusu, koji mogu da nazovem megaciklus i zato nijedan njen dobar rezultat i medalja nisu iznenađenje za prave stručnjake koji prate to što radimo. To je nešto što se posle toliko godina kvalitetnog i stručnog rada i očekuje„.

Zorana upucala zlato na Svetskom kupu

Zorana Arunović je posle Olimpijskih igara u Tokiju razmišljala da završi sportsku karijeru, pošto nije osvojila olimpijsku medalju. Teška povreda samo mesec dana pre takmičenja na neki način poništila je vrhunski rad u pripremnom periodu

Takvo razmišljanje je bilo posledica neostvarenog cilja i bolne istine da Igre u Japanu nisu prošle onako kako smo priželjkivale. Ta povreda se desila kada je Zorana bila u naletu dobrih rezultata, a sve ono što smo radile zajedno se pokazalo kao ispravno. Ipak, nekako smo uspele da izguramo sve to i iz te situacije izađemo možda još i jače. Imale smo veliku pomoć ljudi iz okruženja, porodice, fizioterapeuta, kondicionog trenera, psihologa… Uz takvu podršku mogle smo da se fokusiramo samo na rad i to je bilo presudno“.

Jelena i Zorana Arunović će se pripremati za Svetsko prvenstvo, koje se u oktobru biti održano u Egiptu.

„Naš glavni cilj i dalje je osvajanje medalje na OI u Parizu 2024. godine i niko mi ne može zabraniti da sanjam o tome. Ali, za Pariz tek moramo da se kvalifikujemo. Prva prilika za to je SP u Egiptu, gde će vize za Olimpijske igre overiti osvajači medalja. Nisam dovoljno hrabra da kažem da će to biti tako, ali to jeste naša želja, a posle ovog Svetskog kupa u Koreji to se čini kao realan i dostižan cilj“, zaključila je Jelena Arunović.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Miks