Pratite nas

Miks

Jelena Arunović: Rusi za dlaku bolji od Zorane i Damira, čeka nas mnogo rada do Tokija

Jelena i Zorana Arunović i Damir Mikec streljaštvo

Streljački miks tima Srbije u disciplini 10 metara vazdušni pištolj Zorana Arunović i Damir Mikec ne “maši” medalju na Evropskim prvenstvima. Tako su i Osijeku u utorak osvojili srebro, a na šest uzastopnih EP su već bili na postolju. Oni će nas u miks timu predstavljati i na Olimpijskim igrama u Tokiju.

A, kako su pucali, najbolje se vidi kroz “nišan” Jelene Arunović, selektorke Streljačke reprezentacije Srbije i glavnog trenera za pištolj. Ona je za Sportfem analizirala dosadašnji učinak u Osijeku.

Zorana i Damir su bili četvrti na Svetskom prvenstvu u Čangvonu, uzimali su medalje na Svetskim kupovima. Prošli put na Evropskom prvenstvu izgubili smo od Rusije u finalu i sada ponovo. To je nešto što me čini koliko zadovoljnom toliko i nezadovoljnom. Da biste izašli na crtu Rusima morate zaista da briljirate u kvalifikacijama, da budete najbolji od svih, što su Zorana i Damir uspeli. Rusi su takva ekipa da imate pravo samo na jednu grešku. Zorana i Damir su ih stavili pod pritisak. Bilo je jako zanimljivo finale”, priča Jelena Arunović.

Ona je u jednom momentu pribegla poznatom taktičkom potezu trenera iz timskih sportova kada ekipi ne ide.

“U streljaštvu već nekoliko godina trener ima pravo da traži tajmaut, pa sam ga zatražila kada je krenulo kako ne treba po našu ekipu, kada su Rusi malo krenuli i pretili da se odlepe. Isekla sam ih tu i nadala sam se da će Zorana i Damir to iskoristiti da završe priču. Međutim, ne vredi, Rusi su bili baš za dlaku bolji od naših, u presudnim momentima su imali malo bolju preciznost i zasluženo su pobedili. Ipak, da Zorana i Damir nisu osvojili srebrnu medalju, to bi bilo nepravedno, jer su briljirali u kvalifikakcijama. Ovaj poredak, Rusija broj jedan, Srbija broj dva jeste realan poredak.

Damir Mikec i Zorana Arunović

Kako kaže, zadovoljna je i nastupom drugog miks tima – Srbija dva, koji su činili Jasmina Milovanović i Dimitrije Grgić.

Oni su ostali kratki za nekoliko krugova da se probiju u drugi krug kvalifikacija i da imamo dva tima. Ovako to nije bio slučaj. U timskom takmičenju smo imali polovičan uspeh. Dve ekipe su se kvalifikovale, muška i ženska, žene su osvojile bronzanu medalju, muškarci su bili peti”.

Medalja je bilo, ali selektorka navodi da sreća nije mogla biti potpuna. Jer, nedostajala je Bobana Veličković koja je preminula prošle godine od komplikacija posle porođaja.

Sada je možda i ružno to reći, posmatrati celu situaciju sa Bobanom Veličković kao hendikep za sport, jer je strahovita tragedija zadesila njenu porodicu i kako mi možemo da pričamo o tome kada Bobane više nema. Ali, to jeste nešto što nam je otežalo sve, taj momenat dodele medalja, jer Bobana nije bila sa nama i više nikada neće biti sa nama. I to je nešto što nam je obleležilo prekjučerašnji dan dodele medalja ženskom timu”.

Arunovićeva kaže da su muškarci bili kratki za borbu za najsjajnije odličje, Damir Mikec je briljirao,  ali druga dva člana Dimitrije Grgić i Duško Petrov nisu pratili ni približno njegov rezultat i to, nažalost, nije bilo dovoljno da se prođe dalje.

To nije olimpijska disciplina, ali plasman pokazuje koliko jaku bazu imate. Iako je streljaštvo individualan sport, jako je teško napredovati ako nemate jaku bazu, ukoliko nemate oko sebe grupu ljudi koja može na istom ili malo nižem nivou da se takmiči sa vama. Mi smo članovi reprezentacije Srbije i zna se kako se gradilo ime i kako se gradio rejting u višedecenijskom periodu i nemamo prava da želimo ništa manje od zlatne medalje, ali u ovom momentu je ovo realan odnos snaga – da su žene osvojile bronzanu medalju, da su muškarci bili na korak do borbe za medalje”.

Srebro za srpski miks tim na EP u Osijeku

Na koncu, selektorka je uglavnom zadovoljna kako su se strelci pokazali na Evropskom prvenstvu, posle dugog odsustva sa međunarodnih takmičenja zbog pandemije korona virusa.

Bila je prisutna velika tenzija, nije dugo bilo takmičenja, pa su se takmičari preispitivali da li će sami moći da se nose sa svojim očekivanjima i osećajem nedostatka takmičenja. Sa te strane, ovo je bila jako uspešna provera. Oni su se podsetili, prisetili svega što su radili pre nego što je situacija sa koronom počela. Iako nisu uspeli da uđu u finale, Damir Mikec i Zorana Arunović su bili na vratima prvih osam, koji nastavljaju da pucaju finale. Prvog dana takmičenjima nisu bili dovoljno dobri, ali su drugog i trećeg dana drastično poboljšali nivo preciznosti, što meni, kao treneru, govori da smo jako dobro radili u prethodnih 14 meseci i da smo uspeli dramatično da poboljšamo nivo utreniranosti sportista što garantuje da ćete imati najviše šanse da postignete prave rezultate. Sa te strane provere jesu uspele, mi imamo mnogo prostora za napredak, neke stvari su bile izvanredne, neke nisu”.

Ipak, te stvari koje nisu štimale ostale su unutar tabora reprezentacije.

Ne bih pričala transparentno i javno šta nije baš bilo kako treba, ali imamo prostora do sledećeg takmičenja, Svetskog kupa koji se isto održava u Osijeku, da neke stvari iskorigujemo, prilagodimo trenutnom stanju svakog sportiste i da vidimo gde se nalazimo u svetskoj konkurenciji, jer je ovo bilo Evropsko prvenstvo”.

Dva meseca uoči početka Olimpijskih igara selektorka zaključuje da srpski strelci nisu još dovoljno spremni da stanu na crtu konkurentima iz Azije.

To nema šanse i to je nešto što će nas vratiti u streljane da radimo. Poznata sam po tome što smatram da sve kroz planirani trening može da se izreguliše, da se dostigne, da sportista kroz adekvatan trening može da se pripremi za takmičenje. Slabo verujem u ono moć podsvesti – ako dovoljno razmišljaš desiće se. Smatram da ovi rezultati pokazuju brojne manjkavosti i brojne pozitivne strane koje naši sportisti, koji se pripremaju za Olimpijske igre, imaju i da mi ne možemo na crtu Azijatima, ali da ćemo vrlo da radimo da poboljšamo sve te nedostatke i da spremni dočekamo Svetski kup”, navela je Jelena Arunović za SportFem.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Miks