Pratite nas

Atletika

Ivana Vuleta: Želim svetski rekord u Areni

Udala se nedavno Ivana Španović i sada će se na takmičenjima i u životu pojavljivati sa prezimenom Vuleta.

Ivana je o željama i planovima za 2022. godinu govorila u intervjuu za Sportski žurnal.

Da li će promena prezimena i eventualno životnih planova, uticati na vašu atletsku karijeru ubuduće?

Osim vizuelne promene na takmičarskim brojevima, ne toliko značajne za atletsku publiku“ (smeh).

Podvukli ste sezonu dijamantima, ne samo onim na venčanom prstenu, već i ovim, koji ste sebi omogućili?

Još jedan sveukupno ove sezone. Volim rekorde, pogotovo one za koje se misli da su apsolutno nedostižni. Svoju skakačku stabilnost i nivo podižem i potvrđujem iz sezone u sezonu, što mi daje dovoljno slobode da se u svakom novom pripremnom periodu fokusiram više na neki novi segment koji će doprineti boljoj tehnici tokom skoka“.

S obzirom da ste s više od 20 centimetara nadmašili olimpijsku, svetsku i evropsku prvakinju Malajko Mihambo, izbili ste na vrh planetane liste.

Očekivano. Posle svakog velikog uspeha neminovno dolazi do velikog emotivnog pražnjenja i gubitka fokusa. To su prirodne stvari i svako ih ima. Samo sam želela da bar deo svog nezadovoljstva iz Tokija pretočim u uspeh u Cirihu. Tamo sam otišla po Dijamant, bez imalo sumnje u sopstvene sposobnosti  da li mogu da ga osvojim treći put u karijeri“.

Očigledno je sazrelo vreme da se vratimo na finale u japanskoj prestonici. Od 2013. godine nikada se nije dogodilo da niste skočili bolje u borbi za medalju nego u kvalifikacijama. Da ste potvrdili pravilo i u ovoga puta sada biste imali zlatnu medalju. Šta govore dosadašnje analize o razlogu što se to nije dogodilo?

Analizu svakog uspeha i neuspeha radimo u krugu tima i ljudi koji aktivno učestvuju u planu i programu godinama unazad. Nemam potrebu da više komentarišem plasman, jer bih stekla osećaj da treba da se pravdam zašto nisam osvojila medalju. Niko je nije želeo više od mene, ali samo ja znam put kojim sam prošla da bih se tamo samo i pojavila. Posle svega, ipak sam ponosnija na ovu sezonu nego što sebi nešto želim da zamerim“.

Daske u podlozi na trgu u Cirihu bile su vaša prednost. Do poslednje dve serije vodila je Sagnia. Kako vidite to takmičenje?

„Bila sam predugo van takmičenja, bezmalo dve sezone i onda sam povezala nekoliko mitinga, a sve sa povredom stopala već na prvom takmičenju. Pauza čini svoje, ali i iskustvo. Znala sam da sam sposobna za skokove oko sedam metara i samo sam se trudila da ostvarim rezultat“.

Uporedite sva tri svoja dosadašnja Dijamanta sa sportske i emotivne strane?

Svaki je podjednako teško osvojen. Nijanse su odlučivale, ali i kada sam gubila Dijamante s minimalnom razlikom, bila sam ponosna i srećna, jer sam se takmičila s najboljim skakačicama sveta. Sama ta činjenica je sama po sebi potvrda klase u kojoj se nalazim dugi niz godina“.

Može li da se kaže da je ovaj, treći trijumf na izvestan način – melem Dijamant?

Neuporediv je osećaj, ali prihvatam ga oberučke posle velike pauze. Nedostajala su mi takmičenja, druženja, rivalstva u poslu koji obožavam“.

Da li je prvo mesto na svetskoj rang listi najbolja moguća najava Prvenstva sveta u dvorani u Beogradu 2022. i novi veliki obračun, gde ćete braniti zlatnu medalju? Kako u ovom trenutku razmišljate o tom spektaklu?

„Prvenstvo Evrope 2017. bio je pravi spektakl, moje najbolje takmičenje u dvorani u dosadašnjoj karijeri. Veoma sam radoznala da iskusim još jedno tako veliko, pa još veće nadmetanje u Areni posle pet godina. Priželjkujem da na tom prvenstvu stavim potpis pod moj rad dug 24 godine obaranjem svetskog rekorda u dvorani od 7,37 metara“.

Britni Ris je 9. septembra napunila 35 godina. Osvojila je srebrnu medalju u Tokiju. Vi ćete u Parizu 2024. biti godinu dana mlađi. Da li je to izazov za vas, jer da biste prešli „igricu” do kraja trebalo bi da ispunite još svetsko zlato na otvorenom i olimpijsko, posle čega mogu samo da vas repriziraju?

Elana i motiva nikada nije manjkalo, jedina stvar od koje kao takmičar zazirem jesu povrede. Sve dok vidim svoju svrhu u ovome što radim, nastavljam da rušim svoje limite i rekorde. Dinamiku i vremenske rokove ne znam, ali pravim kratkoročne ciljeve za budućnost. Beograd 2022. je prvi u nizu“.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Atletika