Pratite nas

Atletika

Ivana Vuleta sedma na prvenstvu sveta

Najbolja srpska atletičarka Ivana Vuleta osvojila je sedmo mesto u finalu skoka u dalj na Svetskom prvenstvu u američkom Judžinu.

Vuleta je skočila 6,84 metara u četvrtoj i petoj seriji, što je bilo dovoljno samo za sedmu poziciju.

Ivana je dva puta na Svetskom prvenstvu na otvorenom zauzela treće mesto, a 2017. godine (na prethodnom SP) bila je četvrta. Ove godine joj je podijum “pobegao” za samo pet centimetara, iako je Vuleta imala skok za medalju, skok preko sedam metara, on je jednog centimetra proglašen prestupom.

Svetska dvoranska šampionka krenula je u takmičenje prestupom u prvoj seriji, iako je skok izvesno bio preko sedam metara. Ipak, već u drugom uspela je da se “osigura” sa 6,67 metara i tako obezbedi sebi dodatna tri skoka u finalu.

Iako je i u trećoj seriji prestupila, u četvrtoj je uspela da napravi korak dalje, pošto je u tom momentu izbila na šestu poziciju sa 6,84 metara. Zanimljivo, isto toliko je skočila i u petoj seriji, sa razlikom da je u tom momentu uspela da je nadmaši Kadi Sanja iz Švedske.

Sve je spalo na poslednji skok. Ivana je morala da ide na sve ili ništa. Međutim, srpska atletičarka je skočila 6,75 metara, što znači da je ostala na sedmoj poziciji sa najboljim rezultatom iz treće serije (6,84 m).

Zlatnu medalju osvojila je nevetovatna Malaika Mihambo iz Nemačke, koja je pokazala da je nisu poremetila ni dva startna prestupa, pošto je nakon toga vezala dva skoka preko sedam metara – 7,02m i 7,09m, a na kraju i 7,12m, pri čemu je ovaj poslednji bio dovoljan za zlato.

Srebro je pripalo Ese Brume iz Nigerije sa skokom 7,02m, dok je bronza otišla u Brazil u ruke Letisije Oro Melo koja je iznenadila u prvoj seriji sa svojih 6,89m, što niko nije uspeo da nadmaši do kraja takmičenja.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Atletika