Pratite nas

Atletika

Ivana Španović se u Španiji sprema za olimpijsku medalju

Ivana Španović se u Španiji sprema za olimpijsku medalju

Najbolja srpska atletičarka svih vremena, Ivana Španović, u Španiji brusi formu za Olimpijske igre u Tokiju. Ostalo je još devet dana do početka najveće svetske sportske smotre, pa svi takmičari ulaze u završnu fazu priprema.

Španovićeva u Tokio odlazi s najvšim ambicijama, a zašto je baš španski grad Esteponu odabrala kao bazu za završne pripreme objašnjava je njen trener Goran Obradović.

„Ovo je grad na jugu Španije, u provinciji Andaluzija. Odabrali smo ga zbog uslova za trening i vremenskih uslova, veoma sličnih onima koji nas očekuju u japanskoj prestonici. Stadion je nov, sagrađen pre dve godine. Poseduje sve neophodne uslove kako bi se sproveo trenažni proces vrhunskog sportiste”, kaže Obradović za Sportski žurnal.

On dodaje i kako teku same pripreme za centralni sportski događaj u godini.

„Postoji mezociklus, odnosno srednji ciklus treninga sačinjen od više manjih trenažnih jedinica, a ja sam ga uvek ostavljao za tempiranje forme za samo takmičenje. Do sada se pokazalo da je to pun pogodak. Od 12 takmičenja na kojima se Ivana nadmetala, 11 puta je osvojila medalju s ličnim rekordima ili najboljim rezultatima sezone. Samo jednom je ostala bez medalje i to zahvaljujući pocepanom startnom broju, koji je ostavio trag u pesku daleko iza mesta gde je doskočila, ali je i tada postigla najbolji rezultat sezone”, naglašava Obradović.

Ivana je u prethodnih godinu dana imala nekoliko malera s povredama, ali sad je sve to prošlost.

„Ova sezona je bila obeležena nezgodnom, ali ne teškom povredom stopala, što nam je onemogućilo još par takmičenja i lakše uvođenje u formu. Srećom na poslednjem takmičenju pre Tokija, u Stokholmu na Dijamantskoj ligi, sve je došlo na svoje mesto. Sada ostaje da se doteraju finese i tempira forma za 1. avgust kada nas očekuju kvalifikacije na Olimpijskim igrama i 3. avgust kada je finale. Zanimljivo je da će oba takmičenja biti u 10 časova ujutro, a s time se još nijedna od aktuelnih takmičarki nije susrela na ovako značajnim takmičenjima. Biće to izazov za sve.

Amerikanke će, naravno, biti najveće rivalke našoj najboljoj atletičarki od koje se očekuje medalja.

“U glavne Ivanine rivalke ubrajam pre svega Amerikanku Britni Ris, najuspešniju skakačicu udalj svih vremena. Tara Dejvis je mlada nada tima SAD, koja je pokazala da može da preleteti magičnu granicu od sedam metara, a to samo jednom na olimpijskim igrama nije bila medalja. Svetska prvakinja, Nemica Malajka Mihambo je neko na koga treba računati. Prvakinja Evrope u dvorani, Marina Bek, uvek je spremna da na najvažnijem takmičenju da maksimum. Ese Brume, tajanstvena Nigerijka, malo se pojavljuje na takmičenjima, ali daleko skače, ima bronzanu medalju iz Dohe 2019.”

Ono što Španovićevoj ide naruku jeste tradicija dobrih rezultata na Dalekom Istoku.

„Imamo samo dobra iskustva. U Dijamantskoj ligi u Šangaju Ivana je obarala lične rekorde i pobeđivala. Na Prvenstvu sveta u Pekingu je prvi put skočila preko sedam metara. Tako da nam ostaje da ponovimo recept, a to je da budemo u mestu takmičenja dva dana pre početka, kao što sam rekao. Sa priprema se vraćamo da 25. jula budemo na PCR kontroli po zahtevu Međunarodnog olimpijskog komiteta. Potom krećemo 29. jula, a slećemo 30. Kao uvek dva dana pred kvalifikacije, što nam izuzetno odgovara”, podvlači Goran Obradović.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Atletika