Pratite nas

Sportovi u vodi

Ivana Ćorović, trener Zvezde: Predrasude su i dalje problem ženskog vaterpola

Ivana Ćorović, trener Zvezde: Predrasude su i dalje problem ženskog vaterpola
foto: waterpoloclubredstar.org

Rođena je u Herceg Novom, ali je reprezentativnu karijeru gradila pod zastavom Srbije. Nastupala je za Taš i Crvenu zvezdu, gde i danas radi kao pomoćni trener u stručnom štabu seniorskog tima.

Ivana Ćorović čitav život posvetila je vaterpolu o kojem priča s puno ljubavi i pažnje, ali i sa verom da ovaj sport ima svetlu budućnost kod nas i u ženskoj konkurenciji.

“Mislim da naše devojke u budućnosti mogu da dostignu nivo muškog vaterpola, koji je sinonim za uspeh. Igramo često u Mađarskoj, Grčkoj… Učestvujemo na turnirima i veliki takmičenjima. Selekcija Srbije do 17 godina bila je šesta u Evropi. Problem je baza, masovnost, nemamo veliki broj devojčica, a još smo u fazi izgradnje sistema rada. Ide dobro, napredujemo, verujem da će to dati rezultat u bliskoj budućnosti. Ja sam u finišu moje karijere zaista uživala igrajući sa mlađim devojkama, osetila sam neku novu energiju, novi entuzijatam i sve to daje nadu da jesmo na dobrom putu”, kazala je Ćorović u razgovoru za crnogorski Sportfem.

Ona je posebno uživala u tek završenim pripremama za narednu sezonu, jer su crveno-bele boravile u Herceg Novom.

“To je kombinovana selekcija, u njoj su i devojčice koje su rođene 2013. godine, ali i devojke od 17-18 godina. Super smo radili, imali smo odlične uslove, novljanski “Škver” je posebno mesto. Veliku zahvalnost dugujemo Jadranu i Milošu Mračeviću na organizaciji, a pre svega na gostoprimstvu. Dočekani smo otvorenog srca i raširenih ruku”, rekla je Ivana.

Bivša srpska reprezentativka, koja je učestvovala sa nacionalnim timom na tri Evropska prvenstva, objašnjava da su predrasude i dalje glavna kočnica omasovljavanja ženskog vaterpola u regionu.

“Postoji ta predrasuda i dalje da je vaterpolo muški sport, da će devojčice koje igraju vaterpolo izgledati kao dečaci. To, prosto, nije istina. Ako je genetika da je neko krupan ili visok, to nema veze sa sportom kojim se bavi. A sportovi u vodi, kao i svi sportovi, pre svega su zdravi za razvoj dece, zbog socijalizacije, izgradnje ličnosti… Teško je, ipak, promeniti neke stavove. Srećom, ja nisam imala takav problem kad sam počinjala. Moja sestra i ja smo trenirale plivanje, a brat vaterpolo. Kroz Jadran, koji je uvek bio veliki klub, zavolela sam i ja vaterpolo. Stalno smo išli na utakmice, želela sam da treniram… Tako me pre 20 godina put odveo u Beograd i želja mi se ispunila. Skoro dvije decenije igranja je iza mene”, naglašava Ivana Ćorović.

Zanimljivo je da ćerkica njene sestre, Vjera Bulajić koja ima 13 godina, danas trenira sa dečacima u VK Jadran.

“Svi su je sjajno prihvatili, ljudi iz kluba, treneri, dečaci… Klub je, takođe, sve ispratio na najbolji način, promovisao devojčicu koja igra vaterpolo, marketinški i medijski, ali ostala je samo ona, nije bilo većeg interesovanja… Volela bih da jednog dana krene mojim putem da dođe u Beograd, ali videćemo, sama će birati svoj put”, dodala je Ivana.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Sportovi u vodi