Pratite nas

Ostali Sportovi

ITA potvrdila da je Valijeva pala na doping testu u decembru

Međunarodna agencija za testiranje (ITA) potvrdila je danas da je ruska klizačica Kamila Valijeva bila pozitivna na doping testiranju na nacionalnom takmičenju u Sankt Peterburgu pre šest nedelja.Vlijeva je na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu pomogla Rusiji da osvoji ekipno zlato kada je postala prva klizačica u istoriji koja je na Igrama izvela potpuni četvorostruki skok.

Međutim, dan posle tog takmičenja i nekoliko sati pre dodele medalja laboratorija u Stokholmu označila je da je Valijeva bila pozitivna na trimetanzin, koji je na spisku zabranjenih supstanci od 2014, zbog čega je i ceremonija dodele medalja odložena.

Ruska antidoping agencija (RUDADA) je privremeno suspendovala Valijevu, ali je potom odlučila da ukine njenu suspenziju čime joj je omogućeno da nastavi da se takmiči na Igrama.

Sada će se Međunarodna agencija za testiranje, u ime Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), boriti protiv odluke ruske antidoping agencije da dozvoli 15-godišnjoj Valijevoj da se takmiči.

Odluku o tome da li će Valijeva moći da se takmiči u pojedinačnoj konkurenciji u Pekingu će na hitnom saslušanju doneti Sud za sportsku arbitražu (CAS).

Kako piše AP, odluka o tome da li će Rusi zadržati osvojeno timsko zlato biće doneta naknadno.

Olimpijski komitet Rusije je saopštio da će preduzeti „sveobuhvatne mere“ kako bi zadržao „pošteno osvojenu zlatnu medalju“ i dodao da je Valijeva bila „čista“ na testiranju u Pekingu.

Ruski komitet je oštro reagovao dovodeći u pitanje uslove analize sprovedene u laboratoriji u Stokholmu.

„Vreme analize uzoraka postavlja ozbiljna pitanja. Međunarodni standard za obradu uzorka u laboratoriji WADA je 20 dana nakon isporuke uzorka. Čudno je da je uzorku trebalo skoro mesec dana da stigne iz Sankt Peterburga do Stokholma“, rekao je predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Stanislav Pozdnjakov i dodao:

„Izgleda da je neko držao uzorak do kraja ekipnog takmičenja na Olimpijskim igrama koje su Rusi osvojili“.

Valijeva je, kako prenose svetske agencije, i danas normalno trenirala, kao da je sve u redu, a ;oglasio se i Kremlj koji je saopštio da „potpuno podržava“ mladu klizačicu.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Ostali Sportovi