Pratite nas

Fudbal

Isidora Gajdobranski: Idem na koledž, da učim i fudbalski napredujem

Isidora Gajdobranski fudbal

Fudbalerka Vojvodine Isidora Gajdobranski (18) jedna je od najtalentovanijih devojaka u Srbiji i omladinska reprezentativka naše zemlje. Nedavno je, međutim, odigrala poslednji meč u srpskoj Superligi, bar do daljeg.
Ostalo joj je da maturira i onda odlazi u Sjedinjenje Američke Države na koledž, gde će nastaviti školovanje, ali i da se fudbalski usavršava.

„Odlazim u grad Ričmond, glavni grad Virdžinije. Studiraću na univerzitetu koji se zove VCU, Virdžinija Komonvelt univerzitet. Planiram da studiram biznis, koji bih posle povezala sa sociologijom, jer imam velika interesovanja za tu nauku. Moj budući koledž igra najviši rang takmičenja, nalazi se u prvoj diviziji. Ta činjenica mi govori da mogu da očekujem dobre treninge, kao i dobru ekipu sa kojom ću raditi“, kaže Isidora u razgovoru za SportFem.

Reprezentacija SAD je velesila, sa četiri titule svetskog prvaka na osam održanih šampionata i četiri zlatne medalje na sedam olimpijskih turnira. Amerika ima i profesionalnu ligu, ali je i na nivou koledža, kao u mnogim drugim sportovima, odavno uspostavljen ozbiljan sistem rada.

„Težnja mi je da se edukujem, dok fudbal sve to usko prati. Moja želja je da jednog dana igram u Evropi, ali rado bih se oprobala i u Americi. Veoma bih bila počastvovana ukoliko bi mi neki evropski klub ponudio ugovor i tad bih morala da razmotrim sve opcije, najpre svoj napredak u mogućoj novoj sredini. Ali, kao što rekoh, američki ženski fudbal je na veoma visokom nivou i volela bih da i to iskusim.“

Isidora kaže da je imala od koga da prikupi korisne informacije pre nego što je donela definitivnu odluku da ode „preko bare“.

„Mnogo naših devojaka se nalazi trenutno na američkim fakultetima, ali mnoge tek žele da odu. Moja bliska drugarica Milica Bulatović je otišla prošle godine na koledž i ona je jedna od osoba sa kojom sam najviše pričala pri donošenju odluke.“


Transfera je bilo i u suprotnom smeru. Spartak iz Subotice već nekoliko godina u svojim redovima ima devojke iz Amerike, pa je Gajdobranski imala priliku da na delu vidi razliku između američke i srpske škole fudbala.

„U Americi se najviše radi na spremnosti i izdržljivosti, dok se kod nas rad bazira na tehnici i taktici. Smatram da odlaskom u Ameriku mogu dodatno da unapredim taj segment u svom radu i igri. Spartak je na našim prostorima neprikosnoven pre svega zbog te spremnosti, koja je na višem nivou. U sezoni iza nas očigledno je bilo da se mnogo smanjila razlika između Subotičanki i ostalih klubova, jer svi rade na tim nedostacima.“

Njena Vojvodina se prošle sezone borila u plej-autu, ali nije bila u strahu da može da ispadne iz lige. Isidora je, kad se podvuče crta, zadovoljna ostvarenim.

„Zadovoljna sam igrom koju smo pokazali. Žao mi je što rezultati nisu bili na željenom nivou, ali kao mlada ekipa koja je imala puno povreda, drago mi je da smo se izborili sa problemima i napredovali.“

Isidora tačno zna gde bi volela da se vrati u Evropu za koju godinu, samo kad bi mogla da bira…

„Omiljen klub u Evropi mi je Čelsi, što se tiče ženskog fudbala, dok je u muškom fudbalu Real Madrid. Uzor mi je Luka Modrić, koji igra odličan i pre svega pametan fudbal.“

Dok ne stigne poziv sa Starog kontinenta, Gajdobransku očekuje upoznavanje Amerike.

„Volim da otkrivam i saznajem nove stvari, što je verovatno povezano sa mojim karakterom, ali i kvalitetnim znanjem koje sam stekla završavajući gimnaziju. Slobodno vreme uglavnom provodim sa najdržima, često uz društvene igre, ali volim da putujem. Bilo da je putovanje povezano sa sportom ili turistički. Takođe volim da čitam knjige i edukujem se u svim sferama“, objašnjava Isidora, buduća članica univerziteta u Ričmondu.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Fudbal