Pratite nas

Tenis

Iga Švjontek: Za moje uspehe zaslužan je Novak Đoković

Iga Svjatek

Aktuelna šampionka Rolan Garosa, Iga Švjontek (19), objasnila je da je njen uspon u karijeri počeo zahvaljujući Novaku Đokoviću! Poljakinja nije trenirala sa našim teniskim asom, niti razgovarala direktno s njim, ali su je intervjui vodećeg igrača na ATP listi motivisali da poradi na sebi.

“Novak je rekao da svako može da igra dobar tenis, da bude dobro pripremljen i da bude fizički sjajan, ali pravi šampioni mora da ima odličan mentalitet i psihološku snagu. Razmislila sam o njegovim rečima i poželela da poradim na tome kod sebe. Tako je sve počelo”, kaže Švjontekova.

Vežbe su u početku bile lagane, ali je vremenom sve postajalo ozbiljnije.

“Milila sam da ne mogu da se koncentrišem na ceo meč, pa sam želela da vidim ima li ljudi koji bi mogli da mi pomognu oko toga. Zatim, moje reakcije bile su zaista intenzivne nakon što bih izgubila poen, pa sam pomislila da bi trebalo poraditi i na tome.“

I onda kao što neko traži trenera koji će mu posebno poboljšat bekhend, forhed, volej ili servis, tako je Svjatek potražila pomoć stručnjaka da bi istrenirala um.

Pokušavala je da sarađuje sa više sportskih psihologa, ali joj je najbolje legla zemljakinja, Darija Abramovic. Ona je magistrirala sportsku psihologiju i ima iskustvo u jedrenju, ali je brzo integrisana u Igin tim i putovuju zajedno u poslednje dve godine.

Tokom treninga nastoje da mere i upravljaju nivoom stresa nadgledajući aktivnost njenog srca i mozga. Van terena provode sate razgovarajući o svemu drugom osim o tenisu.

“Ona radi sa mnom na aspektima mog privatnog života jer to utiče i na moj tenis. Samo mi pomaže da budem bolja osoba i budem srećna. Kad si na terenu to je onda veoma intezivan period i postoji veliki pritisak i očekivanja. Ponekad je teško gledati na tenis samo kao na sjajan način življenja. Svaki igrač se oseća drugačije. Neki od nas mogu da žive u svom svetu, da budu posvećeni samo posu i igranju, a da ih ništa drugo ne dotiče. Međutim, postoji neviđena monotonija beskrajnih sati provedenih u hotelskim sobama, posebno u doba korone, pa u salonima na aerodromima, a većini profesionalnih igrača se svaka nedelja završava porazom”, objašnjava je Švjontekova.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Tenis