Pratite nas

Miks

Hend Zaza: Najmlađa učesnica OI već završila takmičenje

Avantura Hend Zaze, najmlađe učesnice Olimpijskih igara u Tokiju, već se završila, ali stonoteniserka iz Sirije nije nezadovoljna i za sve ljude sveta poslala je poruku – “borite se za svoje snove”!

Sa samo 12 godina i 204 dana, Zaza, koja je i nosila zastavu Sirije na svečanom otvaranju u petak, postala je najmlađi takmičar na Igrama još otkako su se 11-godišnji Karlos Front i i 12-godišnja Džudit Kis takmičili u veslanju i plivanju za Španiju i Mađarsku na Igrama 1992. godine.

Zazina priča je inspirativna. Njen rodni grad Hama uništen je ratom, a pronalaženje objekata za treniranje bio je neverovatan izazov.

Hend je na startu stonoteniskog turnira poražena od naturalizovane Austrijanke Lju Ća, kojoj su ovo šeste Igre. Dok je prva tri puta devojka rođena u Kini nastupala na OI, 2000, 2004. i 2008, Zaza nije bila ni rođena.

“U poslednjih pet godina prošla sam neverovatno mnogo različitih iskustava, posebno kada se rat odvijao širom zemlje, pa sa odlaganjem finansiranja za Olimpijske igre… I bilo je veoma teško”, rekla je Zaza dodala:

“Ali morala sam da se borim za to i ovo je moja poruka svima koji žele da dođu u situaciju u kojoj sam ja poslednjih dana. Borite se za svoje snove, potrudite se, bez obzira na poteškoće koje imate i postići ćete svoj cilj.”

Zaza je kazala da su pripreme za ceremoniju i sama svečanost otvaranja Igara, uz džet leg, verovatno dodatno doprineli njenom porazu.

„Juče smo morali da krenemo na ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u šest sati, što je prilično rano, stojeći tamo ili se pripremajući, sve do 11 ili posle 11, što je prilično dugo“, kazala je Zaza i nastavila:

„Plus džet leg, jer je sedam sati razlike između Tokija i Sirije. To su definitivno faktori koji su me izbacili iz zone komfora”.

Protivnica Lju otkrila je da je imala zanimljiv razgovor sa svojom ćerkom uoči noćašnjeg meča.

„Svi znaju da može biti pomalo sramotno ako biste izgubili meč od tako mlade devojke. Juče sam pitala ćerku:„ Da li znaš da tvoja majka igra protiv devojke koja je samo dve godine starija od tebe?“ Njen prvi odgovor bio je „ onda bolje nemoj da izgubiš”! Rekla sam joj da ne vrši takav pritisak na mene. A onda sam medijima rekla da ću skočiti s balkona ako izgubim, a moja ćerka mi je odgovorila: “Ako stvarno izgubiš, molim te ne skači. Moraš da se vratiš kući.”

Lju je, međutim, govorila i koliko se divi mladoj rivalki.

“Postoji sport i život. Postoje ljudi koji moraju da podnesu poteškoće. Neverovatni su, nije im bilo lako. Zaza je još devojčica – biti na Olimpijskim igrama u 12 godina, u svom srcu joj se zaista divim.”

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Miks