Pratite nas

Miks

Grupe za zaštitu ljudskih prava pozivaju na bojkot ZOI u Pekingu

Grupe koje ukazuju na kršenje ljudski prava nad manjinama u Kini pozvale su danas na potpuni bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu, što će verovatno pojačati pritisak na Međunarodni olimpijski komitet (MOK), sportiste, sponzore i sportske federacije.

Koalicija koja predstavlja Ujgure, Tibetance, stanovnike Hongkonga i druge izdala je danas saopštenje u kojoj poziva na bojkot Igara.

“Vreme za razgovor sa MOK-om je prošlo. Ovo ne mogu biti uobičajene Igre ili uobičajene stvari, ni za MOK, ni za međunarodnu zajednicu”, rekla je u intervjuu agenciji AP Ladon Tetong iz Tibetanskog akcionog instituta.

Igre u Pekingu trebalo bi da počnu 4. februara 2022, samo šest meseci posle završetka odloženih Letnjih olimpijskih igara u Tokiju.

Grupe za zaštitu ljudskih prava su se tokom prošle godine nekoliko puta sastale sa MOK-om tražeći da se domaćinstvo Igara oduzme Pekingu.

Tetong je privedena i deportovana iz Kine 2007. godine, godinu dana pre Olimpijskih igara u Pekingu zbog vođenja kampanje za Tibet.

“Situacija u kojoj se sada nalazimo je očigledno gora nego tada”, rekla je ona, ističući da je MOK rekao da će Olimpijske igre 2008. poboljšati ljudska prava u Kini.

“Ako se ove Igre održe, Peking će dobiti međunarodno odobrenje za ono što radi”, dodala je ona.

MOK je više puta naveo da mora biti neutralan i da se kloni politike.

“Mi nismo super-svetska vlada”, rekao je nedavno predsednik MOK-a Tomas Bah.
Kinesko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je “politizaciju sporta” i navelo da je svaki bojkot “osuđen na neuspeh”.


U nedavnom izveštaju američkog Stejt departmenta navodi se da su se u proteklih godinu danas dogodili “genocid i zločini protiv čovečnosti” nad Ujgurima i drugim manjinama u zapadnoj kineskoj oblasti Sinđijang.

Kina je negirala optužbe kršenja ljudskih prava Ujgura ili drugih manjina.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Miks