Pratite nas

Miks

Gran Pri: Andrei Arsović zlato, Milovanovićeva i Grgić do bronze

Srpska reprezentacija je stigla do prvih medalja na Gran pri turniru Svetske streljačke federacije u Rušama.

Andrea Arsović je drugog takmičarskog dana osvojila zlato u takmičenju vazdušnom puškom.

Mešoviti par pištoljem, u čijem su sastavu bili sestra i brat, Jasmina Milovanović i Dimitrije Grgić, se okitio bronzom.

Sem osvajača medalja u polufinalne borbe je danas prošao i miks pištoljem Damir Mikec/Brankica Zarić, koji je bio četvrti u grupi i podelio sedmo i osmo mesto u konačnom plasmanu.

Po novim pravilima, put do medalja je dugačak. Arsovićeva je do prvog mesta došla kroz četiri faze takmičenja. U kvalifikacijama je zauzela peto mesto i plasirala se u polufinale. Od polufinala rezultati u krugovima se pretvaraju u poene.

Naša reprezentativka je u prvoj polufinalnoj grupi osvojila drugo mesto i zajedno sa prvoplasiranom Ruskinjom Anastasijom Galašinom kvalifikovala se za finale. Mađarica Ester Mesaroš je vodila većim delom nadmetanja u finalnoj grupi i osvojila prvo mesto sa 42, a Arsovićeva je najviše zahvaljujući dobroj završnici stigla do druge pozicije sa 38 bodova. Trećeplasiranoj Čehinji Turnvaldovoj je pripala bronza, ali borba za najsjajnije odličje još nije bila gotova.

Na kraju su se Arsovićeva i Mesaroševa, kao najbolje finalistkinje, direktno suočile u duelu za zlato, u kome posle svakog hica takmičarka sa boljim rezultatom dobija dva poena, a u slučaju identičnog pogotka svakoj ide po poen. Dvoboj se završava kada neko skupi 16. poen.

Andrea je odlično počela, imala je lepu prednost (10:4, 13:7, 15:9). Mađarica je u 13. i 14. seriji bila uspešnija i smanjila zaostatak (13:15). U 15. seriji, naša reprezentativka je bila preciznija i osvojila zlato pobedom 17:13 .

Polufinala miks parova se razlikuju od pojedinačnih disciplina. Takođe se pogoci pretvaraju u poene, ali nema finalne grupe.

Mikec i Zarićeva su u prvoj grupi bili četvrti i podelili sedmo i osmo mesto.

U drugoj grupi Dimitrije Grgić i Jasmina Milovanović su tokom celog takmičenja vodili borbu za prvu poziciju sa grčkim parom, koji su takođe činili brat i sestra – Ana Korakaki i Dionisios Korakakis. Na kraju su osvojili drugo mesto iza Grka.

Duela za treće mesto više nema, pa su drugom pozicijom u grupi Jasmina i Dimitrije osvojili bronzu, koju su podelili sa drugoplasiranim timom prve grupe (Veronika Major/Mikloš Tatrai).

Turnir u Rušama se završava u nedelju ekipnim takmičenjima.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Miks