Pratite nas

Košarka

Gordana Bogojević dobija statuu ispred hale u Kragujevcu

gordana bogojević

Komisija za podizanje spomenika grada Kragujevca, na osnovu inicijative koju su pokrenuli udruženje Prvi prvi na skali i Košarkaški savez Srbije, jednoglasno je prihvatila predlog za postavljanje statue Gordane Goce Bogojević ispred istoimene hale u Velikom parku.

U ime svih poštovalaca košarkašice Gordane Goce Bogojević (Kragujevac, 20. maj 1974. – Herceg Novi, 5. decembar 2009), potpredsednica Košarkaškog saveza Srbije Ana Joković i osnivač udruženja Prvi prvi na skali Dejan Milošević dostavili su 5. maja gradonačelniku Nikoli Dašiću inicijativu „Statua i Memorijal ’Gordana Goca Bogojević’ u Kragujevcu“.

Gordana, devojačko Kovačević, rođena je 22. maja 1974. godine u Kragujevcu. Sa sedam godina napravila prve košarkaške korake u klubu Medvešćak Zagreb. Nakon selidbe iz Zagreba, nastavlja svoj košarkaški put u Radničkom iz Kragujevca. Nastupajući za ovaj klub, 16-godišnja Goca je privukla pažnju trenera Crvene zvezde, koja je u to vreme bila najuspešniji ženski košarkaški klub u Jugoslaviji.

Istovremeno je usledio i poziv selektora kadetske košarkaške reprezentacije Jugoslavije sa kojom je Goca 1990. godine osvojila srebrnu medalju na evropskom prvenstvu u Portugalu. Nakon prelaska iz Radničkog u Zvezdu, za koju je igrala šest godina, Goca je definitvno osvojila srca mnogih poklonika ženske košarke u našoj zemlji i šire.

Njenu predanost, požrtvovanost i pravo sportsko ponašanje na terenu i van njega cenili su svi, kako saigračice, tako i navijači. Sa Zvezdom je osvojila četiri šampionske titule i tri Kupa. Kao kapiten je 1994. godine proglašena za najbolju sportiskinju ovog sportskog društva, u to vreme najvećeg sportskog društva u Jugoslaviji.

Sa saigračicama koje su bile okosnica Zvezdine ekipe prelazi u pančevački klub Profi D i osvaja prvenstvo i kup. Posle godinu dana provedenih u Pančevu, Goca se odlučuje za prelazak u Vršac, centar ženske košarke u državi. U njemu se zahvaljujući Hemofarmu okupila najjača ekipa igračica sa prostora bivše Jugoslavije.

Ovaj tim je u to vreme neprikosnoveno vladao našim prostorima. Redom su osvajane šampionske titule i kupovi.

Gordana Bogojević preminula je 5. decembra od posledica srčanog udara, u 36. godini života.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Košarka