Pratite nas

Miks

Gardijan: Lorel Habard – šamar poštenju u sportu

Gardijan: Lorel Habard – šamar poštenju u sportu

Lorel Habard takmičiće se na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju u disciplini dizanja tegova i predstavljaće Novi Zeland. Naizgled, ništa čudno i neobično.

Ali, ako se tome doda da će Lorel biti prva transrodna osoba koja će učestvovati na Igrama, onda informacija poprima sasvim druge dimenzije. Sve do 2013. Lorel Habard takmičio se u muškoj konkurenciji, a sad će se nadmetati sa damama.

Vest koju je potvrdio Međunarodni olimpijski komitet izazvala je reakcije u svim zemljama sveta, naravno oprečne i burne.

Težnja ka jednakosti i ravnopravnosti nalaže da bi Habardu ili Habardovoj trebalo dati šansu, baš kao i svima drugima, a ako je ona sad žena, onda bi trebalo da se nadmeće sa ženama. Pogotovo što u ovom trenutku ispunjava normu koju je 2015. propisao MOK “da će i transrodne osobe moći da se takmiče u ženskoj konkurenciji ukoliko je njihov nivo testosterona (hormon koji povećava mišićnu masu) ispod određenog praga”.

Pitanje je, međutim, da li na uštrb borbe za jednakost ujedno ubijamo sport i sve njegove odvajkada prihvaćene norme, postulate i načela.

Ugledni britanski list Gardijan ozbiljno se pozabavio ovom temom, ali jasno zauzimajući stav da je učešće Habardove na Igrama “šamar poštenju u sportu”.

„Šta je korektno i pošteno? U sportu je sve u korektnosti i poštenju. Od detinjstva smo svesni šta su nepravednost i povlašćen položaj u takmičenjima. Isti osećaj za ispravno i pošteno postoji sve do profesionalnog sporta. Nije pošteno brusiti lopticu za kriket. Nije pošteno boksovati s nepropisnim rukavicama. Nije pošteno namerno se pogrešno svrstati u paraolimpijski sport. Nije pošteno nameštati rezultat zbog klađenja. Nije pošteno dopingovati se u sportu. Kategorije u sportu pravimo kako bismo se suprotstavili sebi ravnima. Bokseri u teškoj kategoriji nikad se ne bore protiv kolega iz muva kategorije. Već od puberteta se različiti polovi u većini sportova uglavnom takmiče odvojeno. To su davno prihvaćene norme. Kombinovanjem roda i pola brišemo razlog zbog kojeg uopšte postoje sportske kategorije za žene. A one postoje da bi se izbegla predsnost muškaraca u performansama”, piše Gardijan.

Autor teksta konstatuje da bez jasno definisane muške i ženske kategorije, dame u mešovitoj borbi verovatno nikad ne bi dogurale do finala u trci na 100 metara, iako je to discplina s najmanje izraženom razlikom. Navodi se da otprilike 10.000 muškaraca u svetu ima bolji rezultat od aktuelne olimpijske šampionke u sprintu Elejn Tompson (10,7 sekundi).
Najmanje su razlike u rezultatima među polovima u trčanju, veslanju i plivanju i to od 11 do 13 posto, ali povećavaju se na 16 do 22 posto u biciklizmu na stazi, odnosno na 29 do 34 posto kada su u pitanju kuglanje, kriket i dizanje tegova. Razlika u snazi udaraca između muškaraca i žena je neverovatnih 162 odsto.

“Istraživanja sve više pokazuju da smernice za nivo testosterona ne garantuju pošteno takmičenje kakvom se MOK nadao. Ros Taker, sportski naučnik i stručnjak za testosteronsku prednost u sportu tvrdi da snižavanje testosterona apsolutno nema uticaj na uklanjanje bioloških razlika između muškaraca i žena. Jednostavno, nema dokaza da smanjenje testosterona oduzima prednost u mišićnoj masi, snazi, telesnoj masi, veličini mišića ili gustoći kostiju”, navodi Gardijan.

Konačno, citirane su reči najbolje teniserke svih vremena Serene Vilijams izrečene u emisiji kod čuvenog Dejvida Letermana na pitanja šta bi bilo kad bi ukrstila rekete sa Endijem Marejem.

“Izgubila bih 6:0, 6:0, za možda 10 minuta“, rekla je tada Serena.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Miks