Pratite nas

Fudbal

Fudbalska revolucija u Holandiji: Žene mogu u istim tim sa muškarcima!

dres holandija reprezentacija
Foto: Pixabay

Odluka koja bi mogla da pokrene lavinu i da definitivno promeni lice fudbala!

Fudbalski savez Holandije dozvolio je najtalentovanijim fudbalerkama da se od sledeće sezone zaigraju u muškim timovima u najvišem stepenu takmičenja amaterskog fudbala.

Iz holandske kuće fudbala saopšteno je da ova odluka predstavlja istorijski trenutak amaterskog fudbala u Holandiji, ali i širom sveta, s obzirom na to da su mešoviti timovi do sada bili dozvoljeni samo u mlađim kategorijama.

U skladu sa duhom modernog vremena, ali i nedavnih istraživanja, ne vidimo nijedan razlog da se striktno držimo samo muških timova. Zalažemo se za jednakost i raznolikost“, rekao je Jan Dirk van der Zee, predsednik Asoscijacije holandskog amaterskog fudbala i dodao:

Želimo da devojkama i ženama ponudimo mesto na fudbalskoj mapi koje je zasnovano na njihovim kvalitetima i ličnim ambicijama“.

Fudbalski savez Holandije tokom ove sezone pokrenuo je zanimljiv ekspiremnet, pošto je devetnaestogodišnjpoj fudbalerki Elen Fokema data specijalna dozvola da nastupa za lokalni muški tim Foarut koji se takmiči u četvrtoj diviziji.

Iako je zbog probelma sa virusom korona bilo odigrano samo sedam mečeva, ovaj eksperiment je ocenjen kao veoma pozitivan.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Fudbal