Pratite nas

Fudbal

Fren Kirbi: Od teškog srčanog oboljenja do finala Lige šampiona (VIDEO)

fren kirbi čelsi fudbal
Fren Kirbi (Foto: chelseafc)

U novembru 2019. je kolabirala. Večerala je sa najboljim prijateljicama i saigračicama Bet Ingland i Maren Mjelde i odjednom joj je pozlilo. “Sva joj je boja iščezla sa lica”, pričala je kasnije Ingland, koja je odmah pozvala hitnu pomoć i objasnila kako je Fren Kirbi “zakovrnula očima”. Bol u grudima je izazvao toliki krvni pritisak da je Fren pala u nesvest na deset sekundi, pa onda ponovo na petnaest.

Fren Kirbi se sada smeje kada se svega seti, ali tada nije bilo nimalo smešno. Ona je 3. marta ove godine postigla gol za Čelsi protiv Atletika iz Madrida u četvrfinalu Lige šampiona, a na isti datum godinu dana ranije jedva je mogla da hoda, napor joj je bio i da govori, a spavala je 18 sati dnevno. Nije mogla ni da pomisli da će sa takvim srčanim problemom ikad više potrčati za loptom, a kamoli da će igrati Ligu šampiona.

“Trebalo je da prepoznam signale koje mi je telo slalo. Bila sam sve umornija, vežbe su postajale sve napornije, energije sam imala sve manje. I bila sam jako, jako nervozna”, pričala je Kirbi u intervjuu za ESPN.

Danima je imala jak kašalj, verovala je da je u pitanju lakši oblik gripa zbog kojeg nije prestajala da trenira.

Taj 18. novembar je počeo normalno. Sve je bilo uobičajeno do pomenute večere.

Počela sam da osećam strahovit bol u grudima. Kao kada vam se povraća, pa još sto puta gore. Nisam mogla da shvatim šta mi se dešava”, prisećla se Fren.

Dijagnoza je pokazala da je u pitanju perikarditis. Virus je izazvao zapaljenje srčane maramice. Fren je bila očajna. Ispričala je sve samo treneru Emi Hejs i dogovor je bio da niko više ne zna, da se priča da je samo virus u pitanju, da zbog njega Kirbi ne dolazi na treninge.

Ali, sve se lomilo u mladoj engleskoj fudbalerki, zvezdi Čelsija, koja je skupila 45 nastupa za reprezentaciju. Povukla se u sebe, ni sa kim nije govorila. Onima koji bi joj došli u goste okretala je leđa i trudila se da ih ignoriše. Sve se dodatno pogoršavalo kada su mediji pisali da je gotova, da se više neće vraćati na teren, a Čelsi je doveo novu zvezdu, Australijanku Sem Ker.

To je samo doprinelo da se osećam još gore”, pričala je Fren.

Htela je da digne ruke od svega. Kaže, mnogo puta je uzimala telefon u ruke samo da bi javila Emi Hejs ili svojoj menadžerki Džordži Hodž da ne može više.

Meseci su prolazili u borbi sa virusom, sa svojom mentalnom snagom, Fren je čitala knjigu za knjigom, tražila nešto što će je vratiti na pravi put. Izbila je pandemija korone i odjednom je lopta stala. Fudbala više nije bilo.

I deluje kao da je to bila ta injekcija koja je bila potrebna Fren Kirbi. Znala je da kada prođe pandemija, sve će krenuti od nule.

Došla je sredina juna. Fren je ustala iz kreveta i osećala se bolje nego ikad u tih prethodnih pola godine. Rešila je da sama sebe testira. Počela je lagano da džogira, pa da malo igra loptom, pa svaki dan sve više i jače. Želja za takmičenjem je – eksplodirala.

Da li sam tada verovala u sebe? I jesam i nisam. Ali, suština je bila u pozitivnim osećanjima. Želela sam da se vratim i da budem bolja nego ikad. Nisam želela da ikog izneverim”, kaže Fren.

Njen trener Ema Hejs je bila oduševljena i ponosna.

Za 25 godina trenerske karijere, nikada nisam videla fudbalerku koja se tako promenila. Od problema I očaja do zahvalnosti I sreće na terenu. Moramo da se radujemo zbog nje, ali moramo I da vodimo računa o njoj. Ona je poseban talenat”, ispričala je Ema Hejs, trener Čelsija, za ESPN.

Fren Kirbi se zvanično vratila na teren u prvoj utakmici nove sezone, u Superkupu protiv Mančester sitija. Čelsi je dobio meč 2:0 i osvojio trofej.

Mogli ste da vidite ponos na njenom licu kada je podigla trofej. Mogli ste vidite kako joj se celo lice osmehuje, znajući koji je put prošla i šta je uradila. I bio je to tek početak”, kaže Bet Ingland, saigračica i prijateljica koja je one užasne večeri pozvala hitnu pomoć.

U novembru 2019. Fren Kirbi je hodala po ivici sa teškim srčanim oboljenjem. A, sada čeka 16. maj, još pet dana, kada će povesti svoje saigračice u borbu za trofej u finalu Lige šampiona.

Filmska priča, zar ne?

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Fudbal