Pratite nas

Fudbal

Finska fudbalska liga donira damama sportske hidžabe

Elementarni dokaz da se pitanje svih vrsta jednakosti i ravnopravnosti shvata ozbiljno dolazi iz Finske! Rukovodstvo finske lige u fudbalu doniraće sportski hidžab svakoj ženi koja želi da ga nosi na treningu ili utakmici.

Kada deca počnu da igraju fudbal u Finskoj, njihovi timovi im obezbeđuju komplete sportske opreme, šorceve i čarape, ali sportski hidžabi do sad nisu bili dostupni.

“Finska je poznata po tome što je zemlja jednakih mogućnosti. Međutim, znamo da još mnogo toga treba učiniti, jer Finska postaje sve raznovrsnije društvo. Donirajući hidžabe želimo da pokažemo svoju posvećenost tome da fudbal učinimo dostupnim svima”, rekla je Heidi Pihlaja, šefica ženskog fudbalskog razvoja iz Fudbalskog saveza Finske.

Prema istraživanju koje je “Pev istraživački centar” sproveo 2018. godine, gotovo dve trećine Finaca „otkrilo je da veruje da je islam u osnovi nekompatibilan sa kulturom i vrednostima u Finskoj“, dok je više od četvrtine navelo da muslimana ne bi prihvatili kao član porodice.

Međutim, promovisanje jednakosti i različitosti je nešto na čemu se u fudbalu u Finskoj radi vrlo ozbiljno i temeljno.

“Za nas se jednakost odnosi na prihvatanje svih onakvih kakvi jesu bez obzira na njihova verska uverenja, boju kože ili druge atribute i identitete. Nadamo se da ćemo svojim primerom ohrabriti druge sportske i fudbalske asocijacije da nam se pridruže u promociji jednakosti i ravnopravnosti u sportu”, objasnila je Pihlaja.

Fudbalski savez Finske prošle godine uklonio je reč „žene“ iz imena najjačeg ranga takmičenja, jer se time žele ukloniti sve predrasude prema dama u sportu.

Takođe, još 2019. godine najavljeno je da će članovi i muške i ženske reprezenttacije Finske imati jednake plate i premije.

Fudbalska asocijacije Finske projekat doniranja sportskih hidžaba sprovela je u saradnji sa proizvođačem opreme Najkom, a zaštitno lice je Sara Salmani, stručnjak za različitost, pravičnost i inkluziju.

“Tokom poslednjih meseci hidžabi i njihovo zabranjivanje dospeli su do naslova širom sveta, pokazujući da islamofobija jača svoje uporište u svetu. Sjajno je što Finska deluje kao preteča i pokazuje da različitost pripada i sportu i svakodnevnom životu. Doniranje hidžaba dokazuje da Nacionalna liga zaista stoji iza njihovih vrednosti i reči, nastavljajući svoj aktivan rad protiv rasizma i diskriminacije”, poručila je Salmani.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Fudbal