Pratite nas

Fudbal

Filmska priča Nadije Nadim: Iz Avganistana preko izbegličkog kampa u Danskoj do trona sa PSŽ-om

Nadja Nadim
Foto: PSG

Danska fudbalska reprezentativka Nadia Nadim je definitivno jedna od najfascinantnijih žena u sportu.

Ova neverovatna 33-godišnjakinja ima neverovatnu životnu priču.

Rođena je u Avganistanu, a kada je imala samo 11 godina njegog oca, inače vojnog generala, su brutalno likvidirali talibani. Nesrećna devojčica je nakon ovog jezivog događaja sa majkom i četiri sestre uspela da pobegne iz zemlje. Otišli su u Dansku, gde je kasnije počela njena fudbalska bajka.

Nakon dva meseca stigle smo u Dansku, napaćene, iscrpljene i gladne. Ugledao nas je policajac i doneo nam malo banana, mleka i hleba. Bio je to mali gest, ali i najljubaznija stvar koju je iko ikad učinio za mene“, rekla je jednom prilikom Nadim.

Nadia je bila smeštena u izbegličkom kampu koji se nalazio blizu fudbalskih terena na kojima su igrala lokalna deca. Gledala ih je svaki dan kroz ogradu i želela da bude na njihovom mestu. Međutim, ona i njeno društvo nisu imali loptu, pa su noću u šumici tražili one koje su deca gubila kada odlete preko ograde.

Verovali ili ne, Nadia je počela da trenira fudbal tek sa 17 godina, a danas važi za jednu od najboljih igračica sveta.

Počela je u Danskoj, a kasnije se preselila u Ameriku. Nakon boravka preko „bare“ usledio je povratak u Evropu, tačnije u Mančester siti. Poslednje dve sezone provela je u PSŽ-u, kome je donela i prvu titulu šampiona u istoriji kluba.

Za svoju novu domovinu Dansku odigrala je čak 98 mečeva i postigla 38 golova, među kojima je i jedan u finalu Evropskog šampionata 2017. godine u kome je Danska ipak poražena od Holandije (4:2).

Ova izuzetno sposobna i uspešna dama u svojoj profesionalnoj fudbalskoj karijeri dala je više od 200 golova. A, nije zapostavila obrazovanje, paralelno je studirala medicinu, iako su je uveravali da će morati da se opredeli za jedno. Prošle godine je kao stažista asistirala tokom jedne rekonstruktivne operacije.

Iako je danas jedna od najbolje plaćenih fudbalerki, tokom karijere je odbijala ponude koje bi je učinile i najplaćenijom.

Ne igram zbog novca. Dovoljno ću zaraditi u budućnosti kao doktorka“, poručila je jednom prilikom Nadia.

Pored toga što je vrhunska sportiskinja i budući hirurg, Nadia Nadim tečno govori čak devet jezika, a Forbs ju je pre tri godine stavio na listu 20 najuticajnijih žena u sportu. Izabrana je i za ličnost godine u Danskoj.

Nadia nije zaboravila svoju prošlost, detinjstvo u izbegličkom kampu gde se prvi put susrela sa sportom koji voli i knjigama. Dosta se bavi humanitarnim radom i širom sveta organizuje sportske klubove u izbegličkim kampovima.

Dok smo bežale iz Avganistana u glavi mi je bila samo želja za preživljavanjem i nada u bolje sutra. Verujem da je tako i većini te dece“ rekla je Nadia Nadim.

I imala je poruku za sve:

„Nikada ne dozvolite da vam neko oduzme snove“!

Reklama

Ovo morate videti

Više u Fudbal