Pratite nas

Fudbal

FIFA pregovara o evakuaciji fudbalerki iz Avganistana

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) pregovara o „složenoj evakuaciji“ fudbalerki, ali i ostalih sportista iz Avganistana, posle dolaska ekstremnih talibana na vlast. FIFA je saopštila da na tom pitanju „radi sa vladama i relevantnim organizacijama“, preneli su britanski mediji.

Rukovodstvo FIFA lično je uključeno u složenu evakuaciju fudbalerki i ostalih sportista. Ovo je izuzetno izazovno i s obzirom na delikatnu i nestabilnu situaciju na terenu, u ovoj fazi ne možemo saopštiti detalje„, navodi se u saopštenju.

Svetska kuća fudbala je početkom meseca pisala vladama brojnih zemalja i tražila od njih evakuaciju fudbalerki.

Australijske vlasti evakuisale su 50 sportistkinja u utorak, nakon što su izrazile zabrinutost za njihovu bezbednost pod talibanskim režimom. Brojne fudbalerke iz Avganistana se kriju.

Evakuacija na aerodromu se nastavlja iako je u jučerašnjem napadu dva bombaša samoubice i naoružanih muškaraca poginulo više desetina Avganistanaca i 13 pripadnika američke vojske. Ranjeno je najmanje 150 ljudi.

Tokom prethodne vladavine talibana od 1996. do 2001. godine, devojčicama je bilo zabranjeno obrazovanje, a ženama je zabranjeno da rade ili da napuštaju kuću bez pratnje muškog rođaka.

Rok za povlačenje američkih snaga iz Avganistana ističe 31. avgusta, a talibani insistiraju na poštovanju tog roka.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Fudbal