Pratite nas

Košarka

FIBA: Evo zašto bi Srbija trebalo da osvoji EP

FIBA: Evo zašto bi Srbija trebalo da osvoji EP

Hoće li košarkašice Francuske večeras (21, RTS 1) stići do trećeg zlata ili će najsjajnije odličje drugi put završiti na grudima srpskih devojaka, a Francuska ostati sa petim uzastopno osvojenim srebrom!

“Trikolorke” su 2013, 2017. i 2019. u finalima gubile od Španije, a 2015. za radost u finalu uskratila ih je Srbija.

Zvanični portal Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) izneo je po tri ključna razloga zašto bi Francuska večeras trebalo da se okiti zlatom, odnosno zašto bi trebalo očekivati pobedu Srbije.

Kao adute našeg tima nabrajaju sledeće:

1. Sonja Vasić

Iskusna krilna igračica bila je katalizator za Srbiju prilikom osvajanja prve titule 2015. godine. To se poklopilo sa njenim povratkom na dužnost u nacionalnom timu posle duge pauze. Sada, kad igra poslednji Evrobasket u karijeri, red bi bio da se ovenča slavom. Već je obezbedila najmanje srebrnu medalju, kojom bi kompletirala kolekciju zlata iz 2015. i bronze iz 2019. Međutim, način na koji igra i činjenica da je u idelnom timu i trci za MVP, dovoljno govori o njoj. Da li bi mogla još jednom da stavi tim na svoja ramena za još jedan sjajan nastup?

2. Defazivni pritisak

Veliko je pitanje da li će Srbija imati dovoljno energije u rezervoaru da nastavi svoj neumoljivi odbrambeni pritisak koji je toliko otežao život timovima protiv kojih su do sada igrali. Međutim, ako utvrde da imaju energije i uz obiman doprinos njihove duge klupe, onda mogu toliko čvrsto da pritisnu Francusku i da izvrše pritisak s kakvim se francuski bekovi do sada nisu suočavali na EP.

3. Dežavi 2015.

Iako bi Francuska mogla da iskoristi svoje iskustvo iz tog poraza iz 2015. godine kao osvetu ili motivacioni faktor, možda je verovatnije da će vodeći srpski igrači to iskustvo iskoristiti kao gorivo za drugu krunu. Sličnosti su zapanjujuće. Pre šest godina, Francuska je bila neodoljiva kao i sada. Srbija je imala zamah u 2015. godini – kao i sada.

FIBA navodi da postoje i tri dovoljno jaka razloga zašto bi Francuska mogla da osvoji šampionat Evrope konačno posle 12 godina čekanja. Zašto?

1. Zato što je vreme

To su bile reči selektorke Valeri Garnije kada su je pitali o njenim razmišljanjima o zapanjujućem petom finalnom nastupu zaredom. Još jedno srebro gotovo da se čini neprihvatljivim, iako bi istaklo neverovatan kontinuitet ove reprezentacije. Izgleda da je vreme za Francusku. Igraju dobro defanzivno i ofanzivno, izgledaju složeno i izgledaju kao šampion koji čeka krunisanje. Titula će biti njihova samo ako je budu dovoljno jako želele i ako su mentalno spremne.

2. Zašto će dvojac veterana preuzeti sve na sebe

Adut Francuske moglo bi da bude znanje iskusnog dvojca iz Endi Mijem i Sandrin Gruda. Prva je u polufinalu protiv Belorusije ostvarila rekord karijere, a zatim je govorila o timu koji treba da se poboljša i koliko je odlučna da osvoji zlato. Kada njene kvalitete ukombinujete sa legendarnom Grudom, koja uvek preuzima odgovornost u prelomnim siutacijama, onda je ovaj veteranski tandem sve što je potrebno da usmeri svoj tim ka uspehu.

3. Jer su one TIM

Postoji li nešto što Francuska nema? Oni imaju toliko dugačku klub, takav izbor igrača, toliko raznovrsnu i ubedljivu igru, da je to razlog zašto su se vratili u finale. Imaju više igrača koji pokrivaju više pozicija. Imaju kvalitet i igrače koji predstavljaju najveće talente Evrolige i Evrokupa. Njihova rotacija može efikasno da funkcioniše sve dok tako želi trener Garnije. Igračice kojima ona raspolaže su bez premca.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Košarka