Pratite nas

Atletika

Edin Zuković: Nikad jače OI za atletičare, ostaje žal za Ivaninim zlatom

Selektor srpske atletske reprezentacije Edin Zuković u analizi učešća naših predstavnika na Olimpijskim igrama u Tokiju okarakterisao je takmičenje u Tokiju kao maltene najjače u istoriji.

Nažalost, nisu se svi srpski takmičari dobro snašli, a sve u nacionalnom timu nekako najviše boli rezultate Ivane Španović. Očekivalo se zlato, imala je „u rukama“ skok za zlato, a ostala je bez medalje.

Ostaje žal za medaljom, možda i zlatnom. Bila je spremna za velike daljine, to smo videli u kvalifikacijama kada je preskočila sedam metara s koliko je osvojena zlatna medalja. Međutim, u finalu se kockice nisu poklopile i nije uspela da odgovori protivnicama u poslednjim serijama„, kazao je Zuković za Sportski žurnal.

On je objasnio da je za većinu učesnika OI sam plasman bio ogroman uspeh.

Atletika na Olimpijskim igrama nikad nije bila jača i rezultatski zahtevnija. Sam plasman i dolazak na Olimpijske igre je veliki uspeh, jer su se vremena i način kvalifikovanja promenili. Ograničen je broj učesnika u disciplinama, nema više A i B normi, već su standardi izuzetno jaki, uz dopunu do targetiranog broja po rang listi Svetske atletike koja je izuzetno matematički zahtevna, tako da je ostvarivanje norme ili plasman u 32. ili 45. najboljih na svetu izuzetno težak posao i svako ko se našao u ovom odabranom društvu je već ostvario veliki uspeh.“

Termini i satnica za održavanje pojedinih disciplina takođe su bili van šablona i očekivanja.

Tako je, za nas. Dan pauze između kvalifikacija i finala u jutarnjim terminima prilično su otežale posao sportistima s evropskog kontinenta. Zapažanje je da su se neki snašli i u tim uslovima, verovatno su u pripremama simulirali te uslove i satnicu i tako napravili koliko toliko lakšu priču za takmičenje u finalu.“

Osim Ivane Španović, Srbiju su od dama još predstavljale Dragana Tomašević u bacanju diska i Marija Vučenović u bacanju koplja.

Dragani su ovo bile pete Igre. Da je bila na rezultatskom nivou iz ove sezone bila bi u finalu, međutim nije ispela. Marija je došla je sa blagom povredom leve Ahilove tetive, koju je lečila sve vreme pre takmičenja. Plasmanski je bila 20, a došla ka 31. Veliko iskustvo za nju. U mlađim kategorijama je osvajala medalje, što znači da ima karakter pobednika, nadam se da ćeto u narednom periodu i pokazati“, naglasio je Zuković.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Atletika