Pratite nas

Fitness & Zdravlje

Dušica Đokić: Fitnesom sam počela da se bavim jer sam bila mršava, a sad idem na EP

dušica đokić fitnes

Dušica Đokić je sa reprezentacijom Srbije otputovala je u Španiju gde se održava Evropsko prvenstvo u fitnesu.

Ova dvadesetrogodišnja devojka rodom iz Užica sportom je počela da se bavi samo zato što je bila izrazito mršava. Kako bi zavolela svoje telo počela je da trenira i danas je mišićava sportistkinja koja osvaja medalje na brojnim takmičenjima. Nada se da će i iz Španije uspeti da donese medalju, iako je konkurencija veoma jaka.

Nisi bila sportski tip, ali si ipak poželela da se oprobaš u fitnesu. Kako je izgledao tvoj početak?

U fitnes sam ušla jer sam bila jako mršava, pa sam taj svoj vizuelni nedostatak htela da prikrijem. Zbog toga sam počela da vežbam i sjajno sam se snašla. Kada sam videla koliko se dobro snalazim u teretani, i što je još važnije koliko se lepo osećam rešila profesionalno da se bavim fitnesom. Oprobala sam se na nekoliko takmičenja i vremenom sam postala srpska takmičarka sa najboljim rezultatima u bodi bildingu”

Kojim sve uspesila možeš da se pohvališ?

“Moja karijera je počela 2017. godine  kada sam osvojila titulu apsolutne balkanske šampionke u bikini fitnes. Prošle godine bila sam državna prvakinja u istoj toj kategoriji, posle čega sam se takmičila na Svetskom prvenstvo i osvojila titulu vice šampiona sveta, što je ujedno i najveći uspeh Srbije. Između državnog i Svetskog prvenstva bilo je još nekoliko takmičenja na koja sam izašla u Srbiji.

Ali na SP na kraju nisi izašla da se takmičiš u svojoj kategoriji.

“Na Svetskom prvenstvu sam izašla u jaču kategoriju jer sam bila krupnija nego što je trebalo za bikini fitnes, pa sam se takmičila u bodi fitnesu. Generalno je mala  razlika između tih kategorija. Bodi fitnes zahteva veću mišićnu masu, više rada i bolju formu. nego bikini fitnes.”

Pre tog prvenstva pravila si pauz. Zbog čega?

“Pravila sam pauzu jer nisam htela da se takmičim u bodi fitnesu, a bila sam prejaka za bikini. Na kraju su se i pravila promenila, pa sam opet mogla da se takmičim u toj kategoriji. Do jednog trenutka sam prolazila u bikini fitnesu, ali sam generalno opet nekako postala prejaka za tu kategoriju. Na kraju sam prihvatila činjenicu da moram da se takmičim u bodi fitnesu i tada sam i ostvarila pomenuti rezulat na Svetskom prvenstvu.

Sa reprezenacijom si stigla u Španiju gde se održava Evropsko prvenstvno. Kakva su očekivanja?

“Očekujem dobre rezultate. Ovog puta ću se takmičiti u bikini fitnesu jer mi je malo mišićna masa opala, ali nadam se dobrim rezultatima”

Da li je teško održati formu?

“Kada vodim računa o ishrani i kada treniram nije mi teško da održim formu. Ta ishrana se uglavnom svodi na jaja i meso. Jedem i pirinač, galete, salate i neko koštunjavo voće zbog zdravih masti. Generalno su odricanja u pripremama velika. Nema slatkiša, što mi predstavlja najveći problem, ali naviknem se na to jer imam zacrtan cilj.”

U Srbiji je ljudima i dalje veoma čudno kada sretnu mišićavu ženu. Da li si se suočila sa nekim predrasudama zbog toga?

“Susrećem se često sa predrasudama ljudi. Misle da imam previše mišića za jednu ženu, da sam opsednuta treninzima, da nisam ženstvena. Ali ne obazirem se. Uspela sam u onome što sam želela i bila sam toliko jaka i uporna. Ponosna sam što sam uspela od sebe da napravim nešto što nisam ni očekivala.”

Misliš li da su žene u Srbiji konačno počele da vode računa o svom izgledu i zdravlju s obzirom na to da je u poslednje vreme postalo moderno hraniti se zdravo i vežbati?

“Nažalost, ja ipak mislim da naše žene uopšte ne brinu o svom izgledu i da im to i nije toliko bitno”

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Fitness & Zdravlje