Pratite nas

Odbojka

Đovani Gvideti novi selektor Srbije

Činilo se u jednom trenutku da će Italijan Danijele Santareli ostaviti veliku rupu u srpskoj odbojci, odlukom da prihvati poziv turske federacije i preuzme funkciju selektora ženske selekcije. Međutim, u danima velikog isčekivanja ljudi iz OS Srbije nisu bili pasivni, već su aktivirali pravu bombu. Bilo je takvih nagoveštaja tokom današnjeg dana, a sada je vest dobila i ozvaničenje: novi selektor ženske odbojkaške reprezentacije Srbije biće Đovani Gvideti, potvrdio je Odbojkaški savez Srbije.

Ugovor sa živom legendom odbojkaškog sporta potpisan je do 2024. godine, što znači da bi trofejni stručnjak mogao da predvodi zvanične svetske šampionke i na Olimpijskim igrama u Parizu, piše Mozzart Sport.

Gvideti je tokom rada u Turskoj postao najbolji trener današnjice. Sa Vakifbankom je osvojio pregršt trofeja, ranije predvodio reprezentaciju Turske. I to prilično uspešno…

Presudan uticaj na odluku Đovanija Gvidetija imala je naša proslavljena reprezentativka Jelena Nikolić. Njih dvoje su dugo i vrlo uspešno sarađivali u redovima Vakifbanke. Aktuelna potpredsednica OSS je uspela da iskoristi uticaj i privoli sjajnog stručnjaka da se preseli u Srbiju. Sa vrlo jasnim ciljevima: nastavak kontinuiteta dobrih rezultata na velikim takmičenjima.

Sigurno je da Gvideti ima lični motiv da se potvrdi u Srbiji. Kao selektor prvo Nemačke, pa Holandije, a zatim i Turske nije bio baš toliko dominantan. Sada će na raspolaganju imati utegnutu selekciju, koja se kalila pod komandom Zorana Terzića i Danijelea Santarelija, i to sa najdominantnijom igračicom današnjice, Tijanom Bošković. 

Novi selektor Srbije je jedine medalje sa Turskom osvojio na evropskim prvenstvima 2017, 2019. i 2021. Prvi put bronzu nakon poraza od kasnijih prvakinja iz Srbije u polufinalu. Drugi put srebro nakon novog poraza od Srbije, u finalu u Ankari. I treći put opet u polufinalu, 2021. godine, kada je Turskoj pripala bronza, Srbiji srebro. Selektor Srbije tada je bio Zoran Terzić.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Odbojka