Pratite nas

Tenis

Da li će Srbija posle 20 godina biti bez teniserke na OI?

(Foto: Pixabay)

Nijedan sport u Srbiji nije doživeo takvu eksploziju u 21. veku kao tenis. I kod muškaraca i kod dama.

Dok je Novak Đoković jedan od najboljih tenisera sveta svih vremena i najdugovečniji teniski vladar ATP liste, imala je Srbija i dve Srpkinje na prvom mestu VTA liste, Anu Ivanović i Jelenu Janković.

Ali, njihovim povlačenjem počeo je i pad u ženskom tenisu. Poslednja potvrda je i glatki poraz od Kanade u Bili Džin kupu usred Kraljeva.

Srbija danas ima samo jednu teniserku u prvih 100 na svetu, to je Nina Stojanović koja zauzima od danas 88. poziciju na VTA listi. I našoj zemlji samim tim preti da posle 20 godina ostane bez ijedne teniserke na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju.

Na olimpijskom turniru će igrati 64 teniserke, s tim što su neka mesta već podeljena: karte za Tokio dobile su, na osnovu kontinentalnih kvalifikacija, Kerolin Dolehajd (SAD), Nađa Podoroska (Argentina), Vang Ćan (Kina) i Majar Šerif (Egipat). Dva mesta će još popuniti po teniserka iz Evrope i Okeanije, potom će posebnu pozivnicu dobiti neka od bivših osvajačica olimpijskog zlata ili grend slem turnira i jedno mesto će dobiti teniserka iz Japana.

Ostalo je još 56 karata, koje će dobiti 53 najbolje rangirane teniserke po VTA lsti, s tim što je „kvaka“ da ne mogu iz iste zemlje da igraju više od četiri teniserke. A, među prvih 60 ima 11 Amerikanki, sedam Čehinja, pet Ruskinja…

Za Ninu Stojanović još ima nade, a ima dva i po meseca na raspolaganju da proba da uskoči među 60 najboljih na svetu. Ipak, to bi joj bio i najbolji rejting u karijeri, jer do sada je najdalje stigla do 80. mesta. Objektivno, Olga Danilović (162.) ili Natalija Kostić (199.) su daleko od tog uspeha.

VTA lista koja izađe 7. juna će biti konačna koja će se gledati pri raspodeli olimpijskih viza.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Tenis