Pratite nas

Ostali Sportovi

CAS presudio: Valijeva može da se takmiči

Ruska umetnička klizačica Kamila Valijeva, koja je krajem decembra bila pozitivna na doping testu, moći će da nastavi da se takmiči na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, odličio je danas Sud za sportsku arbitražu (CAS).

CAS je tako potvrdio odluku Ruske antidoping agencije (RUSADA) o ukidanju privremene suspenzije 15-godišnje Valijeve, odnosno odbio je žalbe Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Svetske antidoping agencije (WADA) i Međunarodne klizačke unije (ISU).

„Sprečavanje sportiste da se takmiči na Olimpijskim igrama nanelo bi mu nepopravljivu štetu“, naveo je CAS.

Valijeva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetanzin, na testiranju obavljenom 25. decembra na ruskom državnom prvenstvu.

Ona je 7. februara osvojila zlatnu medalju u ekipnom takmičenju u Pekingu, a nedugo posle tog takmičenja i nekoliko sati pre dodele medalja, laboratorija u Stokholmu objavila je da je Valijeva bila pozitivna na trimetanzin, koji je na spisku zabranjenih supstanci od 2014. godine.

Ceremonija dodele medalja je nakon toga odložena.

Ruska antidoping agencija privremeno je suspendovala Valijevu, ali je potom usvojila njenu žalbu čime joj je omogućeno da nastavi da se takmiči u Pekingu, a CAS je danas potvrdio tu odluku.

Valijeva će tako moći da se bori za zlato u pojedinačnoj konkurenciji gde je veliki favorit. Takmičenje počinje sutra kratkim programom, a završava se u četvrtak kada je na programu slobodni program.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Ostali Sportovi