Pratite nas

Miks

Čak 10.000 volontera odustalo od OI

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju suočavaju se sa odustajanjem velikog broja volontera, uplašenih pandemijom korona virusa.

Do početka igara ostalo je 50 dana, a ukupan broj volontera koji je odustao procenjuje se na 10.000 od ukupno 80.000 koliko je trebalo da bude angažovano. Planirano je da se samo mali broj volontera vakciniše protiv korona virusa, jer neće biti u direktnom kontaktu sa sportistima.

Ukupno je u Japanu do sada vakcinisano samo do tri odsto stanovništva, dok Međunarodni olimpijski komitet (MOK) očekuje da 80 odsto učesnika i stanovnika olimpijskog sela bude vakcinisano.

„Nismo utvrdili pojedinačne razloge. Pored zabrinutosti zbog infekcije korona virusom, neki su odustali jer su shvatili da će biti teško stalno se testirati nakon smena, kao i zbog promena u načinu življena sa svojim najbližima“, saopštili su organizatori.

Sami organizatori odbacuju mogućnost da se Igre odlože, dok je domaća javnost i dalje u velikoj meri protiv održavanaja takmičenja.

Volonteri su ključna radna snaga na Olimpijskim igrama, a procenjuje se da organizatori na ime njihovih usluga uštede više miliona dolara.

Studija urađena o dobrovoljcima na Igrama u Sidneju 2000. godine, pokazala je da je 40.000 volontera uštedelo organizatorima trošak od 60 miliona dolara.

Za održavanje Igara u Tokiju biće potrošeno 15,4 milijarde dolara, a čak 8,7 miliona dolara dolazi iz javnih izvora finansiranja, dok MOK učestvuje sa 1,5 milijardi dolara.

Takmičenje u Tokiju počinje 23. jula, a završava se 8. avgusta.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Miks