Pratite nas

Košarka

Čađo: Šokirala sam se kad mi je Ivon prišla i rekla da je naučila „Bože pravde“

Čađo: Šokirala sam se kad mi je Ivon prišla i rekla da je naučila "Bože pravde"

Trebalo mi je samo pola sata da naučim himnu „Bože pravde“, kaže simpatična Amerikanka Ivon Anderson (31)!

Zlatne devojke Saša Čađo (31) i Ivon posetile su redakciju Informera samo dva dana nakon što su se popele na vrh Evrope veličanstvenom pobedom nad Francuskom. Uprkos brojnim prijemima, gostovanjima, dočeku i žurci na kojoj su uživale u ponedeljak uveče uz nastup Ace Pejovića, bile su raspoložene za razgovor.

Amerikanka iz Arkanzasa oduševila je čitavu naciju pevanjem himne Srbije uoči mečeva, kao i nakon osvojenog zlata. Neki su sigurno pomislili da samo otvara usta ili zna tek poneku reč, ali Ivon je nakon dolaska u Beograd zapevala „Bože pravde“ na tečnom srpskom.

„Slušala sam himnu na Jutjubu i učila reč po reč. Trebalo mi je pola sata. Znam još poneke reči na srpskom, sve sam bolja. Učila sam brojeve, pomažu mi saigračice i kažu: „Ovo je bitno, moraš da naučiš.“ Na primer, reči pivo i živeli. Zaista se osećam kao Srpkinja, pogotovo posle dočeka na balkonu. Pokušali su da me pripreme za ono što me čeka, ali ne znaš dok ne doživiš“, kaže uvek nasmejana košarkašica Venecije u razgovoru za Informer.

Premijeru himne u njenom izvođenju prva je imala priliku da čuje upravo Čađo, jer se njih dve poznaju od 2019, kad su zajedno nastupe za turski Mersin.

„Stidljivo mi je prišla na treningu i rekla da je naučila našu himnu. Zamolila me je da poslušam nasamo njeno izvođenje, jer se nas dve dugo poznajemo. Igrale smo zajedno za Mersin, pa joj je bilo najlakše da se meni obrati. Bila sam šokirana kako je savršeno naučila himnu, oduševila me je“, kaže Čađo, koja će naredne sezone verovatno igrati u Poljskoj.

Ivon uživa u Srbiji i sa Srpkinjama, ali njenoj porodici nije bilo naš najjasnije zašto će braniti boje neke evropske zemlje.

„Nisu bili protiv, ali nisu mogli da razumeju. Čestitali su mi na zlatu i sad im je malo jasnije, pogotovo jer ću učestvovati i na Olimpijskim igrama. Objasnila sam im da je to više od košarke, da je to nešto za državu i narod. Znala sam za Srbiju i pre nego što je stigao poziv selektorke Marine Maljković. Mnogo sam putovala i živela na raznim mestima, pa mi nije bila nepoznanica. Zahvalna sam na prilici da branim boje ove divne zemlje“, zaključuje Ivon.


Ivon je druga Amerikanka koja nastupa za reprezentaciju Srbije posle Danijel Pejdž, koja je doprinela osvajanju zlatne medalje 2015. Zbog njene želje i volje da nauči srpski i približi se srpskom narodu, odlično se uklopila u tim, otkriva Čađo.

„Marina Maljković i njen tim vode računa kada dovode nekog da se uklopi ne samo igrački, već i po karakteru. Danijel nas i dan-danas zove da nam čestita na svakoj pobedi, bila bi i dalje sa nama u timu da je povrede nisu sprečile. Tako je i sa Ivon, sjajno se uklopila. Vodila bih je sad sa mnom u Banjaluku kod moje porodice da nije isplanirala odlazak na odmor na Kipar. Sjajna je“, zaključila je Čađo.

Kao i svi stranci, i Ivon je oduševljena gostoprimstvom u Srbiji. Probala je rakiju, obožava ćevape, ali ono što je najviše oduševljava jeste to što Srbi nikad ne odustaju.

„Srbi su jako ponosan narod i uvek se bore do kraja. Nema predaje i odustajanja. Beograd je predivan, a ljudi pozitivni i nasmejani“, kaže Ivon.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Košarka