Pratite nas

Sportovi u vodi

Britanske olimpijke: Rugaju nam se zbog širokih ramena, a malih grudi

Predrasude da će devojke koje se profesionalno bave pojedinim sportovima biti muškobanjaste i da neće imati ženstvenu figuru, nisu ekskluzivitet samo našeg podneblja ili manje razvijenijih i više zatvorenijih društava.

Sa sličnim problemima susreću se sportistkinje i u zapadnoj Evropi, čak u najrazvijenijim zemljama, poput Velike Britanije.

Upravo o tome su javno govorile Kejt Šortman (19) i Izi Torp (20), koje će predstavljati Ujedinjeno Kraljevstvo na Olimpijskim igrama u Tokiju za nekoliko dana u sinhronom plivanju.

„Plivači razvijaju široka ramena, a kad sam bila mlađa, uvek sam nosila široku odeću kako bih prikrivala ramena i učinila ih neprimetnim. Kad sam stavljala slike na društvene mreže, pokušavala sam da ih tako kadriram da se ramena ne vide. A sve to da bih izbegla negativne komentare“, rekla je Torp za BBC.

Ne radi se tu samo o normalnim tinejdžerskim kompleksima nego i o javnom ponižavanju u školi, pa čak i na treninzima.

„Ljudi su na bazenu tražili da se pokrijem. Nosimo jednodelne kostime kao i svi ostali, ali zbog naše građe oni stoje više u kukovima. Smešno je što momci mogu da se šetaju okolo u kupaćim gaćicama, a ako se devojkama vidi malo više kože, odmah ih optužuju za pokazivanje tela“, nadovezala se Šortman i dodala:

„Kažu nam da imamo malu guzu ili male grudi, ali to je tako zbog sporta koji volimo. Kad treniraš 40 sati nedeljno, naravno da nećeš imati obline. To je zbog sporta, a ne zato što želimo tako da izgledamo.“

Kao izraz bunta i želje da promene razmišljanje ljudi, njih dve su pristale da učestvuju u kampanji britanskog brenda donjeg rublja i snimile su niz umetničkih podvodnih fotografija u bikinijima.

„Prošle smo kroz period kad su nam se rugali, prozivali nas, vređali, a sad smo ponosne što možemo da se snimamo u odeći koja otkriva nešto više. Znate, nisu u problemu samo devojke koja za sebe smatraju da imaju višak kilograma. Takođe i devojke koje se bave sportom, profesionalno, amaterski ili rekreativno, plaše se da im pojedini delovi tela nisu prenaglašeni ili premali. Žene bi trebalo da budu ponosne na svoje telo, da se osećaju srećno i ugodno u svom telu. Tako treba da se osećaju sve žene na svetu, a pogotovo ne smemo da dozvolimo da devojčice odustanu od bavljena sportom jer se plaše kako će im se razvijati telo”, rekla je Šortman.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Sportovi u vodi