Pratite nas

Košarka

Bosankama balkanski derbi i istorijsko četvrtfinale

Bosankama balkanski derbi i istorijsko četvrtfinale

Košarkašice Bosne i Hercegovine pobedile su Hrvatsku u balkanskom derbiju sa 80:69 i ostvarile najveći uspeh u istoriji plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva. Selekcija BiH će se u narednoj rundi, 23. juna u Strazburu, sastati s jednim od domaćina turnira i najvećim favoritom za osvajanje zlatne medalje – Francuskom.

Legenda jugoslovenske košarke i tim menadžer reprezentacije BiH Razija Mujanović poručila je posle meča da njenu ekipu nikad i niko ne bi smeo da potceni.

“Nikad nas nemojte otpisati. Ako vas zanima šta je košarka sa svim svojim elementima, onda je ova ekipa primer za školske udžbenike. Bosna i Hercegovina je među osam najboljih u Evropi! Čista emocija i košarka sa izvornim postavkama. Niko nema srce kao mi”, poručila je Mujanović.

Konačan rezultat današnjeg četvrtfinala mogao bi da zavara da je BiH ostvarila relativno laku pobedu nad Hrvatskom, ali je situacija na terenu bila baš suprotna. Naime, Hrvatice su na poluvremenu vodile 36:33 i to je bio period igre kad BiH nije imala mnogo rešenja u napadu.

Treća četvrtfina donela je bolju igru “zmajica”, pa su u završnu deonicu meča ušle s prednošću 52:50.

Sredinom poslednje četvrtfine dogodila se ključna serije BiH, kad je otišla na 63:56 i od tog momenta je mirnije ušla u završnicu, ali sve do poslednjih sekundi nije smelo da bude opuštanja.

BiH je do pobede vodila Džonkel Džons sa 20 poena i 17 skokova, a najveća podrška bile su joj Nikolina Babić sa 16 i Miljana Džombeta sa 14 poena.

Kod Hrvatica je najefikasnija bila Ivana Dojkić sa 22 poena.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Košarka