Pratite nas

Košarka

Barbara Stivens u košarkaškoj Kući slavnih

Barbara Stivens u košarkaškoj Kući slavnih
Barbara Stivens

Legenda ženske košarke sa Univerziteta Bentli, Barbara Stivens, biće primljena u Memorijalnu košarkašku Kuću slavnih ovog vikenda.

Ovogodišnjoj klasi, koju neki nazivaju „epskom“, takođe pripadaju NBA legende muške košarke Kevin Garnet, Kobi Brajant i Tim Dankan; bivši NBA igrač i trener Rudi Tomjanovič, zatim trener koledž košarke (NCAA) Edi Saton, trener košarkaša LSU za žene Kim Malki, bivša zvezda WNBA Tamika Kečings, kao i Patrik Bauman, bivši generalni sekretar Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).

“To nikad nije bio san i cilj kojem sam stremila, ali naravno da sam počastvovana i da ću prihvatiti”, bio je prvi Barbarin komentar.

Stivensovu su za ulazak u Kuću slavnih predložili dvoje kolega iz ženske košarkaše koji su već primljeni, trener Univerziteta u Konektikatu Đino Orima i bivši trener Notr Dama En Mafet Mekgro.

Barbara Stivens je pet puta bila trener godine, a povukla se u julu 2020. godine posle 34 sezone u Bentliju i ukupno 44 godine trenerskog staža. Pre Bentlija radila je na Univerzitetu Klark i tri sezone u Masačusetsu.

Kao mala, čak i u tinejdžerskim godinama, uopšte nije bila zaluđena košarkom.

“Jedini meni dostupan sport u to vreme bio je softbol. Kad sam imala oko 15 godina, tata je iza kuće napravio obruč. Počela sam malo da bacam loptu, a onda sam kao srednjoškolka dobila poziv da igram za univerzitetski tim! Nisam imala ni patike za košarku, već sam igrala u cipelama koje sam nosila svakodnevno”, ispričala je Stivensova.

Trenersku karijeru počela je sa samo 23 godine, a završila je sa učinkom od 1.058 pobeda i 291 porazom, a u njen ukupan broj pobeda nadmašili su samo Pet Samit, Tara Vanderver i Orima, koji su već članovi Kuće slavnih. Barbara je jedna od samo šest NCAA ženskih trenera sa najmanje 1.000 pobeda.

Njeni timovi su desetak puta imali 30 ili više pobeda u sezoni, a posebno se pamti Bentlijev učinak iz sezone 2013-14. kad je trijumfom nad Vest Teksasom završio prvenstvo sa skorom 35-0!

Stivens je primljena u Žensku košarkašku kuću slavnih 2006. godine, a takođe je član Bentli, Klark, Bridžvoter stejt i Nju Ingland košarkaških kuća slavnih.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Košarka