Pratite nas

Ostali Sportovi

Austrijski kancelar: Naši političari neće ići na ZOI zbog korona virusa

Austrijski kancelar Oto Nehamer rekao je da nijedan visokorangirani političar iz njegove zemlje neće prisustvovati Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine, ali da je to samo zbog ograničenja u vezi sa korona virusom, a ne iz diplomatskog protesta, prenosi Beta.

Nehamer je to rekao nakon što su ministri inostranih poslova Austrije i nekoliko drugih zemalja Evropske unije jasno stavili do znanja da ne postoji spremnost da se priključe inicijativi Sjedinjenih Američkih Država za diplomatski bojkot Igara u Pekingu 2022. godine zbog zabrinutosti o poštovanju ljudskih prava u Kini, preneo je dnevnik Velt.

„Mi smo protiv politizacije Igara i koordiniramo sa EU. Nijedan visikorangirani političar iz Austrije neće ići na Zimske olimpijske igre u Kini. Međutim, to nije diplomatski protest ni bojkot, već samo zbog činjenice da su zahtevi Kine u vezi sa pandemijom korona virusa sa pravom veoma visoki“, naveo je Nehamer i dodao:

„Zbog pandemije korona virusa, političari neće u Kini moći da se sretnu sa sportistima svojih zemalja pa nema svrhe da političari ili diplomate iz Austrije putuju u Kinu da bi putem videokonferencija razgovarali sa našim sportistima tamo. Onda više volim da se sastanem sa sportistima lično u Beču“.

Velika Britanija i Kanada pridružile su se SAD i Australiji u diplomatskom bojkotu takmičenja u Pekingu. Te zemlje će poslati svoje sportiste, ali ne i zvaničnike.

Kineske vlasti su upozorile da će one „platiti cenu za taj niski udarac“.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Ostali Sportovi