Pratite nas

Miks

Australija se pridružila američkom diplomatskom bojkotu ZOI

Australija će se pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu zbog zabrinutosti za ljudska prava, izjavio je danas premijer Skot Morison.Kao što je to učinila i nakon jučerašnjeg saopštenja SAD, Kine je odgovorila i Australiji rekavši da nijedan zvaničnik te zemlje nije pozvan na Igre i da „niko neće brinuti o tome da li će doći ili ne“.

Morison je rekao da bojkot Australije ne bi trebalo da čudi, s obzirom da su odnosi sa Kinom u prekidu poslednjih godina.

„Radim ono što je u nacionalnom interesu Australije. To je prava stvar“, rekao je Morison, ali je istakao da će sportisti iz te zemlje učestvovati na Igrama.

Osim kršenja ljudskih prava, Morison je naveo i to što je Kina bila veoma kritična prema naporima Australije da ima jake odbrambene snage u regionu, posebno u vezi s odlukom da nabavi podmornice na nuklearni pogon.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin osudio je Morisonovu najavu, ali nije direktno zapretio „odlučnim kontramerama“ kao u slučaju SAD.

„Kina nije pozvala nijednog zvaničnika australijske vlade da prisustvuje Zimskim olimpijskim igrama i niko ne bi mario da li će doći ili ne“, rekao je Vang i dodao da Australija „slepo prati određene zemlje u njihovim koracima“.

Olimpijski komitet Australije je saopštio da Morisonova najava neće uticati na učešće oko 40 sportista iz te zemlje na Igrama u Pekingu.

Zimske olimpijske igre biće održane od 4. do 20. februara 2022. godine u Pekingu.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Miks