Pratite nas

Fudbal

Asisat Ošoala, prva fudbalerka iz Afrike koja je osvojila Ligu šampiona

asisat ošoala barselona

Barselona je oduvala Čelsi sa 4:0 i osvojila u Geteborgu svoju prvu titulu Lige šampiona.

Asisat Ošoala, koja četiri puta birana za najbolju afričku fudbalerku godine, ušla je u igru u drugom poluvremenu i upisala se u istoriju. Postala je prva fudbalerka iz Afrike koja je osvojila Ligu šampiona u fudbalu.

Bilo je veoma važno da ne ponavljamo greške iz  prošlosti,  već da naučimo iz njih. Nadam se da će ovo inspirisati i druge devojke u Africi i da će motivisati ljude širom sveta da vredno rade i postignu šta god žele“, poručila je oduševljena Ošoala.

Njena porodica se u početku protivila njenoj želji da postane fudbalerka, ali je Ošoala  tajno igrala fudbal na ulici i išla ka tome da ostvari svoje snove. Istakla je da put do ostvarenju snova uopšte nije bio lak.

“Osećaj je izvanredan, ne mogu da nađem prave reči da opišem svoje emocije, jer je bio težak put do ovde.”

Ona je otvorila svoju fudbalsku fondaciju u Lagosu, u Nigeriji, samo za devojke, omogućavajući im da sanjaju o profesionalnoj karijeri i pružajući im priliku za to.  

Titula u Ligi šampiona samo je poslednja počast koju je Asisat Ošoala osvojila u karijeri. Ove sezone je njenih 15 golova pomoglo Barseloni da zadrži titulu u Primeri.

Bila je najbolji strelac kineske Superlige 2017. godine, a evropsku karijeru započela je u Liverpulu. Osvojila je treći Kup nacija za žene u Africi sa Super Sokolovima u Gani 2018. godine, postigavši tri gola.

Pre dve godine Ošoala je takođe ušla u istoriju afričkog fudbala pošto je postala prva fudbalerka sa tog kontinenta koja je igrala i postigla gol u finalu ženske Lige šampiona. Tada je Barselona izgubila od Liona sa 4:1.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate videti

Više u Fudbal