Pratite nas

Atletika

Angelina Topić kandidovana za najboljeg mladog sportistu Evrope

Evropski olimpijski komiteti objavili su imena petoro finalista koji će konkurisati za trofej za najboljeg mladog sportistu Evrope “Pjotr Nurovski” za 2022. godinu.

Olimpijski komitet Srbije za ovogodišnju prestižnu nagradu nominovao je bronzanu sa evropskog seniorskog šampionata u skoku uvis, Angelinu Topić.

Angelina je sjajna mlada takmičarka koja već nekoliko godina svojim vanserijskim rezultatima pokazuje ogroman potencijal i kvalitet. Dugačak je niz Angelininih vrhunskih rezultata, ali među njima svakako treba posebno izdvojiti bronzanu medalju sa seniorskog prvenstva Evrope koje je održano u avgustu mesecu ove godine. Angelina Topić je skokom od 1,93 m ostvarila istorijski rezultat za našu atletiku, obzirom da je na ovom prvenstvu Evrope nastupala kao najmlađa učesnica.

Angelina Topić je na poslednje održanom Svetskom prvenstvu za juniore u Kaliju osvojila bronzanu medalju sa skokom od 1,93 m. Ovaj uspeh je posebno značajan ako se uzme u obzir da je Angelina na ovom takmičenju nastupila nakon trovanja hranom koje je dobila u zvaničnom hotelu prvenstva.

Naša talentovana skakačica se u 2022. godini nije zaustavila na ovim medaljama, već je na Evropskom prvenstvu za mlade u Jerusalimu osvojila zlatnu medalju. Pored toga, Angelina Topić je ove godine nastupala i na Svetskom prvenstvu u dvorani u Beogradu gde je osvojila sjajno 9. mesto, pa se naša skakačica sa pravom našla u odabranoj grupi od 5 finalista za ovu prestižnu nagradu.

Pored naše Angeline, u konkurenciji za ovu prestižnu nagradu nalaze se još tri devojčice i jedan dečak. U pitanju su gimnastičarka Daria Atmanov (Izrael), veslačica Sofia Dalidu (Grčka), skakačica u vodu Andrea Spendolini Sirieiks (Velika Britanija) i plivač Filipo Bertoni (Italija).

Ceremonija proglašenja najboljeg mladog sportiste Evrope biće održana tokom Seminara Evropskih olimpijskih komiteta u drevnoj Olimpiji (Grčka), mestu osnivanja i održavanja antičkih Olimpijskih igara, 30. septembra. Najboljeg mladog sportistu izabraće predstavnici svih nacionalnih olimpijskih komiteta iz Evrope. Pored prestižnog trofeja, laureat će od Evropskih olimpijskih komiteta dobiti stipendiju za dalji sportski razvoj. I ostali finalisti ostvaruju pravo na novčane nagrade za potrebe daljeg sportskog usavršavanja, a shodno konačnom plasmanu.

Srbija je i prošle godine imala finalistu među najboljim mladim sportistima Evrope, kada je Adriana Vilagoš, naša talentovana bacačica koplja, zauzela drugo mesto u izboru Evropskih olimpijskih komiteta.

Nagrada za najboljeg mladog sportistu Evrope “Pjotr Nurovski” dodeljuje se svake godine počevši od 2010, kada je nagrada ustanovljena i nazvana po tragično preminulom predsedniku Olimpijskog komiteta Poljske koji je svoj život izgubio u avionskoj nesreći.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Atletika