Pratite nas

Fudbal

Amerikanke pobedile na sudu: Odšteta 24.000.000 dolara

Šest godina je trajala borbe reprezentativki SAD u fudbalu protiv svog fudbalskog saveza u nameri da se izjednače premije za uspehe i napokon su – pobedile!

FS Amerike je izgubio ovu bitku na sudu i moraće da isplati odštetu reprezentativkama od čak 24.000.000 dolara. Od toga će 22 miliona pripasti igračicama, dok će dva miliona biti uplaćena u fond iz kojeg se isplaćuje pomoć sportistima kada odu u penziju.

Ovo je bio ključni korak ka izjednačavanju zarada i premija između muđkog i ženskog tima SAD u fudbalu. Postojao je ogroman disbalans u dobijenom novcu u korist muškog tima, iako je ženski bio četiri puta prvak sveta, od toga dva puta u ovom veku, a četiri puta je osvajao i zlatne medalje na Olimpijskim igrama.

Mnogo smo srećne, osećamo da je ovo velika pobeda posle koje će sve biti drugačije. Iskreno, malo je još sve nestvarno. Dugo smo bili u rovovima. Mislim da nismo još do kraja svesne koliko je ovo velika stvar“, poručila je Megan Rapino, koja je sve vreme bila udarna pesnica reprezentacije SAD kako na terenu, tako i u ovoj borbi na sudu.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Fudbal