Pratite nas

Ostali Sportovi

Ameri bi da snime film o Janici Kostelić

janica kostelić hrvatska skijašica

Ima mnogo moćnih sportskih priča sa prostora Balkana, počev od Novaka Đokovića koji je za vreme bombardovanja trenirao u praznom bazenu, a to mu nije bila prepreka da postane možda i najbolji teniser sveta svih vremena.

Slična je priča sa porodicom Kostelić iz Hrvatske, koja je stekla legendarni status u svetu skijanja. Odličan je bio Ivica Kostelić, ali je njegova sestra Janica jedna od najboljih skijašica sveta u 21. veku.

I njen težak proboj, iz zemlje u kojoj nije bilo osnovnih uslova za treninge, preko preskromnog životnog standarda, pa do osvajanja četiri zlatne olimpijske medalje, tema je koju Amerikanci žele da pretoče u film. Scenario se već piše, samo se čeka kraj pandemije pa se cela priča intenzivira.

Nismo imali novca i snalazili smo se. Negde do 1997. spavali smo vani, ali mislim da se broj takvih noći smanjio nakon 1993. godine. Nismo spavali u šatoru, to su mitovi. Janica je najčešće spavala u automobilu, a otac i ja u šumi. Napravili bismo sklonište, ali nismo imali šatore. Uglavnom su to bile šume u Austriji ili Sloveniji, retko u Hrvatskoj, kada bi pao sneg. U Sloveniji smo imali ljude koji su razumeli našu situaciju i pomogali su nam. Dali bi nam jeftino smeštaj, to su bili većinom tatini prijatelji iz skijaških dana. Ne znam jesu li tada verovali u nas, ali nije ni bitno. Važno je koliko nam je to tada značilo”, pričao je Ivica Kostelić za hrvatske medije.

Janica Kostelić je osvojila u karijeri četiri zlatne I dve srebrne olimpijske medalje i šest zlatnih medalja sa svetskih prvenstava.

Reklama

Ovo morate videti

Više u Ostali Sportovi